Kezdőlap Hírek Hírek Nem mondható, hogy a kutya sem megy a múzeumba…

Nem mondható, hogy a kutya sem megy a múzeumba…

304

Jó hír a városunkba látogató kutyatulajdonosoknak, hogy immáron semmi sem akadályozza őket, hogy egy délutáni közös séta során betérjenek a Koszta József Múzeumba és megtekintsék az ott lévő tárlatokat, mert 2022. június 10-től hivatalosan is kutyabarát kiállítóhely lett a város múzeuma, mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester a mai sajtótájékoztatón.

Hogy milyen feltételekkel léphetnek be az ebek és tulajdonosai? Íme itt a Kutyaházirend:

A Koszta József Múzeum állatbarát hely, ahol jól szocializált kutyával és a házirenddel összhangban, lehetőséget kívánunk biztosítani látogatóinknak arra, hogy négylábú társukkal együtt látogathassák intézményünket. A minél harmonikusabb látogatói élmény érdekében az alábbi házirendet minden kutyával érkező látogató köteles betartani. A Koszta József Múzeum kiállítóhelyei az alábbiak szerint fogad fajtától, mérettől, életkortól függetlenül kis- és nagytestű kutyákat:
• Megyeházi kiállítóhely egész területére beléphet eb
• Fridrich János Fényírda kiállítóhely egész területére beléphet eb
• Csallány Gábor kiállítóhely egész területére beléphet eb
• Péter Pál Polgárház kertjébe léphet be eb

1. Az intézmény területére rövid pórázon, láb mellett felvezetve vagy hordozóban hozhatók be kutyák. Csévélő póráz csak fixált állapotban használható.

2. Az 50 cm alatti marmagassággal rendelkező kutyák (pl. Yorkshire terrier, Törpe spicc, Foxterrier, Csivava, Beagle stb.) belépése esetén elegendő a pórázon vezetés, nem kötelező a szájkosár használata. Kivételt képeznek azonban az alábbi kutyafajták, mint Akita, Bullterrier, Pitbull terrier, Staffordshire terrier, Staffordshire bullterrier; esetükben a szájkosár használata is kötelező.

3. A nagyobb testű kutyák (50 cm feletti marmagasság) esetében a szájkosár használata minden esetben kötelező (pl. Bernáthegyi, Husky, Angol masztif, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztif, Cane Corso, Tosa, Boxer, Rottweiler stb.).

4. Kutyát csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

5. A látogató személy csak egészséges, jól szocializált, megfelelő idegrendszerű, tiszta, ápolt ebet hozhat be oly módon, hogy az más testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, nyugalmát ne zavarj a, félelmet ne keltsen és/vagy anyagi kárt ne okozzon.

6. Veszélyes, kiegyensúlyozatlan idegrendszerű ebet kizárólag a harapás lehetőségét megakadályozó, biztonságos szájkosárral és kibújást megakadályozó nyakörvvel/hámmal kell ellátni. Felvezetése egy méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon történhet.

7. A kutyát behozó látogatónak fokozottan kell figyelnie a múzeum rendjére és tisztaságára.

8. A Koszta József Múzeum területén az eb minden cselekedetéért az állatot behozó látogató, valamint a kutya gazdája felelős büntetőjogi, polgárjogi és szabálysértés vonatkozásában, így károkozás esetén is kizárólag a behozót, illetve a gazdát terheli bárminemű kártérítési, kártalanítási felelősség.

9. Az intézménybe kizárólag chippel ellátott, veszettség ellen beoltott kutyát lehet behozni. A behozó személynek magával kell hoznia a kutya oltási könyvét vagy egészségügyi dokumentumait, amelyet a látogatószolgálati munkatársaknak fel kell mutatnia abból a célból, hogy egyértelműen bizonyítható legyen a megfelelő oltás megléte.

10. Amennyiben az eb az intézmény területén piszkít, azt a behozó személynek kötelező feltakarítania és egyben a pénztárban lévő munkatárs számára jelezni az eseményt és a fertőtlenítéshez eszközöket kémi. Ennek elkerülése érdekében belépés előtt kötelező az ebbel a dolgát elvégeztetni. A legközelebbi kutyafuttató az Új utca és a Somogyi Béla utca sarkán található, a múzeumtól mintegy 900 méterre.

11. A behozott kutyával elkövetett, sérülést okozó agresszió rendőrségi feljelentést von maga után.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Múzeum|33








Forrás