Kezdőlap Hírek Attila örökösei Szentes határában – a Koszta József Múzeum új kiállítása…

Attila örökösei Szentes határában – a Koszta József Múzeum új kiállítása…

942

Szeptember 26-tól a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítását, valamint a szentesi és Csongrád-Csanád megyei leletanyagot mutatják be a Koszta József Múzeumban „Attila örökösei, Szentes határában – A hunoktól az Árpád-házig” címmel. Az eredendően antropológiai és genetikai vizsgálati eredményeket szemléltető tárlat a Kárpát-medencei sztyeppei népek életébe enged bepillantást a természettudományok tükrében, valamint az Árpád-korból III. Béla és a macsói báni tisztet betöltő Béla herceg maradványait is felvonultatja. Szentesen az érintett korszakokat a hunok, a gepidák, az avarok és a 9. századi honfoglalók régészeti hagyatékával együtt mutatják be, amely korok régészeti leleteiben a szentesi Koszta József Múzeum Régészeti Gyűjteménye kiemelkedően gazdag.

Egy jurtán keresztül közelíthetjük meg a kiállítást, ahol egy sámán bábu fogadja a látogatókat. A folyosón kronológiai sorrendben láthatunk képeket, illetve a Szentes környéki hun, gepida, avar és honfoglaló lelőhelyek térképeit. A vitrinekben emblematikus tárgyak, a bábukon germán öltözetek ruha rekonstrukciói, az első teremben a Szentes környéki hun, gepida, avar és honfoglaló leletek egy része látható. Ezek között kölcsönzött tárgyak is szerepelnek majd a csongrádi Tari László Múzeumból és a szegedi Móra Ferenc Múzeumból. Az avar jurtában kerámiákkal találkozhatunk, majd a Szentes- derekegyházi oldal síranyagát tekinthetjük meg. A következő teremben a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közös vándorkiállítása keretében koponyákat és arc rekonstrukciókat helyeznek el. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkból kölcsönözték Boldog Zoltán rajzait és Dömös Anikó kazah motívumokkal díszített nemez szőnyegeit. Az utolsó teremben pedig a kiállítás három kurátora beszél az adott korszakokról videón: dr. Türk Attila, dr. Kiss P. Attila és Lőrinczi Gábor. Végül megtaláljuk Attila sírját, és megtudhatjuk, honnan származott a hármas koporsóba temetés és az Attila-legenda.
A kiállítás szeptember 26-án, szombaton nyitotta meg kapuját, melynek fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere. Védnöke Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a tárlat megtekintése után megnyitotta a kiállítást.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Múzeum|33








Forrás