Kezdőlap Gazdaság Legyen újra szülészet Szentesen!…

Legyen újra szülészet Szentesen!…

48

Kiállás a Dr. Bugyi István Kórház mellett (részletes beszámoló a tüntetésről!)

Szabó Zoltán Ferenc polgármester a tüntetés első felszólalója elmondta, hogy bár sok területen érezhető az SZTE Klinikai Központ igyekezete, az egészségügy nehéz helyzetben van, a súlyos anyagi és humánerőforrás problémákra megoldást kell találni, mert veszélybe kerül a környéken élő 100-120 ezer ember egészségügyi ellátása.

– Az SZTE klinika és a szentesi kórház integrációja során több területen azonosítottak munkaerőhiányt, különösen az orvosi humán erőforrás terén. Kiemelt kockázatos területek a fekvőbeteg-ellátásban a szülészet, sebészet, sürgősségi ellátás, belgyógyászat, fül-orr-gégészet, neurológia, pszichiátria, traumatológia és urológia. A járóbeteg-ellátásban a radiológia, belgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat és tüdőgyógyászat területén jelentkeznek problémák. Az infrastruktúra állapota leromlott, de történtek fejlesztések, például a betegbiztonság javítása érdekében. Szegedi szakemberek segítik az orvoshiányt, és az újraszervezett betegutak is működnek. A szülészeten sajnos megszűnt az ellátás, míg a pszichiátria kapcsán hatósági eljárás van folyamatban. Ha ez negatív eredménnyel zárul, akkor ez az újabb olyan osztály, amely elérhetetlen lesz Szentesen. Orvoshiány van több területen, például traumatológián és fül-orr-gégészeten. A város több lakást fenntart arra az esetre, ha az orvosoknak lakhatási segítség kellene.

——————

Dr. Dobos András felszólalásában a kórház és az egészségügyi dolgozók fontosságát hangsúlyozta. – Az életünk során a kórház mindig ott van, ha baj van, legyen szó betegségről, műtétről vagy sürgősségi ellátásról. A kórház nemcsak egy épület, hanem egy hely, ahol az orvosok, ápolók, takarítók és más dolgozók együttműködnek, hogy gondoskodjanak rólunk. Az egészségügy értéke pénzzel nem mérhető, és mindenkinek jár a méltó ellátás.

Dr. Dobos András arra buzdít, hogy ne hagyjuk, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat csökkentsék vagy gazdasági szempontok szerint értékeljék. – Érdekes az is, amikor állami ellátásban az orvosok csak hónapokkal későbbi időpontokat tudnak adni a betegnek, de délután ugyanazon a helyszínen, magánellátásban pénzért, máris meg tudják csinálni a vizsgálatot. – Ezen is el kellene gondolkodni – mondta a felszólaló.

——————

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze beszédében élesen kritizálta a magyar egészségügy, oktatás és közlekedés leépülését, rámutatva, hogy Magyarország nem egy jól szervezett ország, ahol egyetlen, megyénkénti, jól felszerelt kórház elegendő lenne. Szerinte az országban súlyos társadalmi és gazdasági problémák vannak, amelyek az egészségügytől kezdve az oktatáson át a politikai életig hatnak. Kiemeli, hogy a koronavírus-járvány, a szomszédos háború és az évek óta fennálló rendeleti kormányzás még inkább súlyosbítják a helyzetet.

A beszédében érintette az elvándorlás problémáját is, különösen az egészségügyi szakemberek távozását, akikre nagy szükség lenne, de a magyar viszonyok miatt sokan külföldre kényszerülnek. Iványi Gábor arra is utalt, hogy a politikai elit az ország javait sajátítja ki, míg a hétköznapi emberek szenvednek, és az ország lakossága fogy.

Iványi szavai az ország társadalmi, politikai és morális hanyatlását tárják fel, erőteljes kritikát megfogalmazva a jelenlegi vezetés iránt.

——————

– Sok szeretettel köszöntelek benneteket, nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek – kezdte beszédét Varga Ferenc országgyűlési képviselő, a tüntetés szervezője, majd folytatta:

– Ez azt mutatja, hogy a Szentes és környéki embereknek fontos a Dr. Bugyi István Kórház sora, bátrak vagytok mert kiáltok valami mellett és nem valami ellen! Ritka kincs az ilyen.

– Ma ezért vagyunk itt, mert ki akarjuk fejezni, hogy mi itt Szentes és környékén megvédjük az értékeinket, nem hagyjuk, hogy lerombolják a kórházunkat!

– Bármerre nézek az országban, gyakorlatilag azt látom, hogy minden romokban van. Romokban van az oktatás, mert üldözik a szabad gondolkodást, romokban van a közlekedés, mert lassan nem telik el úgy nap, hogy ne állna le valamelyik pályaudvar, vagy ne késnének a vonatok, és a XXI. század Magyarországán nincsenek megbecsülve a dolgozó emberek sem, de azokat sem kíméli a hatalom, akik ledolgozták az egész életüket és nyugodt nyugdíjas éveiket töltenék. Megszűnt a szociális háló, nem foglalkoznak a szegény embertársainkkal, akik segítségre szorulnának! A gazdagok még gazdagabbak a szegények pedig még szegényebbek lettek.

– De talán az összes probléma közül az egészségügy helyzete a legfájdalmasabb. Mert az egészségügy mindenkit érint, legyen az gazdag vagy szegény, fiatal vagy régebb óta fiatal, legyen az rendőr, katona, pedagógus vagy gyári melós! Mi mindannyian rászorulunk az egészségügyi ellátó rendszerre. Ez az a terület, ami tényleg az életünkről szól!

– Hát normális az, hogy ma az országban már egy laborvizsgálatra is jó esetben heteket, rossz esetben hónapokat kell várni? Normális az, hogy ma az országban kórházi fertőzésekben többen halnak meg, mint autóbalesetben? Normális az, hogy omladoznak a kórházaink falai, és amikor belépünk a legtöbb kórházba a 60-as 70-es évek köszön vissza? Normális az, hogy az ember egy egyszerű rutinműtét előtt is görcsben van, mert attól fél, hogy ha beteszi a kórházba a lábát már soha többet nem jön ki onnan élve? És estig sorolhatnám a problémákat, amelyek sajnos hozzánk is lecsapódnak itt a Dél-Alföldön.

– A saját bőrünkön érzünk mindent, hiszen itt élünk egy gyönyörű kisvárosban, amit egyre jobban sanyargat a hatalom.

– Kórházunk névadója Dr. Bugyi István vezetése alatt vált a szentesi kórház korszerű, országos hírű egészségügyi intézménnyé, amit a szakmán belül is mintakórházként emlegettek az egész országban! De mára ez az egykor híres kórház árnyéka lett önmagának. Hiszem, ha Dr. Bugyi István élne, akkor most itt lenne, és Ő lenne a leghangosabb, aki felemeli a szavát a kórház leépítése ellen.

– Az elmúlt időszakban ugyanis számos olyan ügy történt, amely felháborodásra ad okot a Szentesi Dr. Bugyi István Kórházzal kapcsolatban.

– Néhány hónappal ezelőtt, bezárták a fül-orr-gégészeti osztályt, amikor ott jártam egy nagyon kedves nővér elmondta, hogy az osztályon már semmi nincs, az SZTK-ban a szakrendelés még megmaradt. Aztán fenntartó hosszasan magyarázta egy közleményben, hogy tulajdonképpen ők nem is zárták be az osztályt, hiszen nyitva van az ajtó, csak éppen belül üres minden. Na meg persze elfelejtették tájékoztatni erről az embereket.

– A gyermekosztályon örökbefogadásra váró makk egészséges pici babákat helyeztek el a beteg gyermekek között. Értjük ezt? A mai világban, akkor amikor a kormány azt hangoztatja, hogy neki a legfontosabb a családok és ezen belül is a gyermekek, több száz ártatlan kisgyermek van szerte a kórházakban, akik védtelenek, a saját helyzetükért egy kicsit sem felelősek és az állam segítségére szorulnának életük egyik azon szakaszában, amikor a legtöbb szeretetre és törődésre lenne szükségük.

– És itt van az ominózus szülészet esete is! Amikor megkérdezik, hogy hol születtem, mindig büszkén válaszolok, hogy Szentesen! Sajnos a három gyermekem közül csak kettő mondhatja ezt el magáról. A harmadik kisfiam Szegeden született, mert addigra már bezárt a szentesi szülészeti osztály. Emlékszem, hogy izgultunk a feleségemmel együtt, hogy mi fog történni, ha beindul a szülés mert nagyon messze van Szeged! Politikusként pedig arra gondolok, hogy hányan járhatnak még ugyanebben a cipőben, akik most várják a gyermekeiket és nem érzik biztonságban sem az édesanya sem a baba testi épségét.

– Merthogy itt erről van szó. Úgy tűnik, hogy a mai XXI. századi Magyarországon az emberi élet és egészség szempontjából is hatalmas és megbocsáthatatlan különbségek vannak az országban!

– Mert pusztán azzal, hogy egy 100-120 ezer ember ellátásáért felelős kórházban nincs szülészet, emberi életekkel játszanak! Az a kormány, aki előadja, hogy neki a legfontosabb a család és a gyermekek védelme, gyakorlatilag szembe köpi saját magát és magára hagyja a Szentes és környéki embereket, a kismamákat és a születendő gyermekeket is!

– Eddig igyekeztünk szavakkal felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy ez így nem mehet tovább! Ma pedig itt vagyunk és azért tüntetünk, hogy az a minimum, hogy nyissák újra a szentesi szülészeti osztályt! Sajnos az elmúlt időszakban megtapasztaltuk, a sorozatos tragédiák rávilágítottak arra, hogy ez így nem mehet tovább! Nem akarjuk, hogy több édesanya és gyermek életébe kerüljön, hogy nincs a városunkban szülészet!

– Hülyének vagyunk nézve! Én nem vagyok hülye! és Ti sem vagytok azok!

– A körzet országgyűlési képviselője Farkas Sándor a mai napra kapott tőlem egy meghívót, személyesen vittem el neki, hogy ne tudják letagadni, hogy megkapták! De úgy tűnik halaszthatatlan közfeladata akadt. Úgy tűnik, hogy a szentesi kórház és a Szentes és környéki emberek nem élveznek elsőbbséget a számára. Pedig ezért választották meg! Azért választották meg, hogy küzdjön az itt élő emberekért, ha kell akkor menjen a saját kormányával szembe, ha az itt élők érdekei ezt kívánják! Márpedig nekünk, szükségünk van normális egészségügyi ellátásra! Nem lehet mindenért Szegedre utazni!

– Legutóbb 2023. júliusában kaptunk ígéretet arra, hogy idézem: „Szeptember elsején újranyit a szülészet és pont!” Most pedig itt állunk, több mint egy évre rá és a szülészet továbbra sem működik.

– Felszólítjuk Farkas Sándort, hogy ne ígérgessen tovább felelőtlenül, hanem teljesítse a köteleségét és harcoljon az itt élők jogaiért! Mert jogunk van a normális egészségügyi ellátáshoz!

– Köszönöm azoknak az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, akik kijöttek a mai rendezvényünkre, ugyanakkor beszélnem kell arról is, hogy vajon miért nincsenek itt nagyobb számban jelen. Eljutott hozzám a hír, hogy le lettek tiltva a demonstrációnkon való részvételről, sőt arról is, hogy a közösségi médiában lájkolják a közös ügyünket! Hát milyen világot élünk? Innen is üzenem a döntéshozóknak, hogy egyszer véget fog érni ez a rendszer, el fog jönni az az idő, amikor a gondolkodás, az egymás melletti kiállás nem lesz bűn a hatalom szemében!

– Az orvosoknak, ápolóknak, és egészségügyi dolgozóknak pedig azt üzenem, hogy MI értük is harcolunk! Veletek vagyunk! A magyar egészségügy bátor orvosokra és ápolókra kell, hogy épüljön, ma a romokban levő magyar egészségügyet ők azok, akik a hátukon viszik és nehéz körülmények között életeket mentenek nap mint nap! És ezért hálásak vagyunk nekik!

– A Szentesi kórház orvosaitól azt szeretném kérni, hogy legyenek sokkal bátrabbak! Legyenek bátrabbak és ha azt látják, hogy baj van akkor szóljanak! Szóljanak nekünk, ha azt látják, hogy nincs elég kötszer, pelenka, popsitörlő, hálóing, szóljanak, ha azt látják, hogy nem biztosított az ellátást! Mert a döntéshozók részéről a titoktartás és a kirúgás nem megoldás! Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, befektetés az országba, azaz befektetés a jövőbe. A közgazdasági egyetemen, amikor szóba jött az egészségügy és a gazdaság kapcsolata, akkor azt tanították nekem, hogy az egészségügynek egy rendkívül fontos feladata van, a munkaerőpiacról kiesett munkavállalót minél hamarabb tegye alkalmassá arra, hogy visszatérhessen a munkahelyére termelni az ország GDP-jét. Ez tiszta haszon! Ebből az következne, hogy a mindenkori hatalomnak elemi érdeke, hogy minél jobb legyen az egészségügy színvonala.

– De a nagyurak az elmúlt időszakban nem a gazdasággal, nem az emberekkel foglalkoztak, hanem azzal, hogy egy szűk jól behatárolható kört gazdagítsanak. Tudjátok azok a bizonyos családok, Orbán, Mészáros, Tiborcz stb. Az egészségügyben is egyre inkább ez látszódik, az állami egészségügyet leépítik és az embereket igyekeznek erkölcstelen módon a magán, fizetős egészségügybe terelni. Hogyan lehetséges az, hogy állami ellátásban sok esetben nincs hely, aztán magán ellátásban pénzért cserébe sokszor ugyanazon a helyen, ugyanaz az orvos napokon belül megoldja a problémánkat?

– Nem csak az orvoshiány a fő probléma, hanem maga a rendszer! Az a rendszer, ami az állami egészségügyből is üzletet csinál, rákényszerít minket, hogy ha meg akarunk gyógyulni, akkor válasszuk a magánellátást. Aztán persze, akinek van rá pénze az ezt meg is teheti, akinek meg nincs az így járt, nem foglalkozik vele az állam.

– Pedig állami egészségügyre van szükség! Nem magánszolgáltató által pénzért ellátott egészségügyre! Sokan pletykálják itt a városban, hogy azért építik le a kórházunkat, hogy majd a nemzet gázszerelője azt megvegye és magán egészségügyi intézmény legyen belőle.

– Azt tudom nektek ígérni, hogy ha ez igaz, akkor én azon fogok dolgozni minden egyes nap, hogy ezt megakadályozzuk! Azon fogok dolgozni, és addig nem nyugszom, amíg az egykor nagyhírű kórházunk nem tündököl a régi fényében, amíg nem nyílnak újra az osztályok és amíg nem kap egyenlő ellátást mindenki itt Szentes és környékén.

– Nagyon szépen köszönöm, hogy itt vagytok! Köszönöm a bátorságotokat, azt, hogy kiálltok egy közös ügy mellett és bízom benne, hogy azok, akik döntenek a fejünk felett, ma egy jó nagy kijózanító pofont kaptak és végre cselekednek is nem csak a szájukat jártatják!

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás