Kezdőlap Hírek Négy település összefogásával indul természetalapú fejlesztési projekt a határ m…

Négy település összefogásával indul természetalapú fejlesztési projekt a határ m…

66


Négy település összefogásával indul természetalapú fejlesztési projekt a határ menti régióban

Csongrád, Szentes, Bácskatopolya és Kishegyes közös, határon átnyúló projektbe kezdenek, amelynek célja a városi környezet zöldítése és a helyi önkormányzatok éghajlati alkalmazkodási képességének javítása. A „NBS 4 Cities” (Nature-Based Solutions for Cities) elnevezésű projekt során természetalapú megoldások (NBS) révén fejlesztenek városi zöld területeket és alkalmaznak fenntartható megoldásokat a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.

A program résztvevői, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere; Bedő Tamás, Csongrád polgármestere; Szatmári Adrián, Bácskatopolya polgármestere és Sándor István, Kishegyes alpolgármestere, a mai napon számoltak be a projekt részleteiről Csongrádon.

A 2024 júniusában indult és 2026 májusáig tartó projekt célja az önkormányzati beruházások zöldítése, a városi zöldterületek kiterjesztése és a természetalapú megoldások széleskörű alkalmazása a határ menti régióban. A program teljes költségvetése 1,7 millió euró, amelynek legnagyobb része, 586 ezer euró, Csongrádon valósul meg, míg Szentes 469 ezer eurós, Bácskatopolya 485 ezer eurós, és Kishegyes 175 ezer eurós támogatásban részesül.

A projekt célja, hogy a négy település közös tapasztalatokat szerezzen a fenntartható városfejlesztés és az éghajlati alkalmazkodás területén. Bedő Tamás, Csongrád polgármestere kiemelte, hogy a városi épületek zöldítésére fókuszálnak, így a Művelődési Központ és Városi Galéria elhagyott udvarát közösségi zöld térré alakítják.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere elmondta, hogy a Kurca folyó városi szakaszának újjáélesztése révén helyreállítják az ember és a természet közötti harmóniát, ezáltal növelve a város zöldterületeit.

Szatmári Adrián, Bácskatopolya polgármestere a városi parkok ökoszisztéma-szolgáltatási kapacitásának javítására helyezte a hangsúlyt. Céljuk egy zöld oázis létrehozása, amely elősegíti a biodiverzitás növekedését és fenntartja az ember és a természeti környezet közötti kapcsolatot.

Sándor István, Kishegyes alpolgármestere pedig a napenergia használatának széles körű alkalmazását emelte ki. A projekt során napelemeket, napkollektor paneleket szerelnek fel, és egy oktatási közösségi kertet hoznak létre, amely bemutatja a fenntartható megoldások gyakorlati hasznát.

A projekt hosszú távú célja, hogy a megszerzett tapasztalatok alapján más önkormányzatok is megvalósíthassák hasonló kezdeményezéseiket a természetalapú megoldások terén.

Projektkódszám: HUSRB/23R/11/019
Vezető partner: Csongrád Városi Önkormányzat (HU)

Projekt partnerek:
– Szentes Város Önkormányzata (A1/HU)
– Bačka Topola (Topolya) Önkormányzata (A2/SRB)
– Mali Iđoš (Kishegyes) Község Önkormányzata (A3/SRB)

A projekt időtartama: 2024.06.01–2026.05.31. (24 hónap)
A projekt teljes összege: 1 716 807,96 EUR

Csongrádi projekt rész: 586 473,88 EUR
Szentesi projekt rész: 469 038,52 EUR
Bačka Topola (Topolya) projekt rész: 485 983,00 EUR
Mali Iđoš (Kishegyes) projekt rész: 175 312,56 EUR

A projekt támogatási intenzitása a magyar félnél: 95%
Ebből EU társfinanszírozás: 85%
Hazai társfinanszírozás: 10%
Önerő: 5%

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Önkormányzati hírek|30








Forrás