Kezdőlap Szentesi Élet Az önkormányzat kész a párbeszédre a HMG-vel…

Az önkormányzat kész a párbeszédre a HMG-vel…

1172

Három nappal az iskolakezdés előtt sem sikerült megegyezésre jutnia a városnak a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának további működésével kapcsolatban – hangzott el Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Varga Ferenc országgyűlési képviselő mai sajtótájékoztatóján.
A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának további működésével kapcsolatosan a tanév végén élesedett ki az ügy, miszerint a budapesti Keleti István Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnáziummal (KIMI) felbontották a szerződést, és a helyi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola venné át a nagy múltú tagozat pedagógiai munkáját. A polgármester hangsúlyozta, ez nem az iskola és a tankerület belügye, hanem városi ügy.
– Igyekeztünk a kérdéskörben előre jutni, de falakba ütköztünk az elmúlt hetekben – mondta a polgármester, aki arról is említést tett, hogy az egyik tanteremben és a fizikaszertár előtti mennyezeten a vakolatleválás kijavítására 8 -10 millió forintos munka elvégzését ígérte a tankerület vezetőjének, levelére viszont nem érkezett válasz, és munkavégzésre a gimnáziumba sem jutottak be. A tálalókonyhában évekkel ezelőtt elkezdett munkákat sem sikerült folytatniuk, érdekes módon egyidejűleg több zár is tönkre ment, így zárcserék történtek – közölte észrevételeit.
A drámai tagozat jövőjéről megbeszélést hívtak össze augusztus 15-ére, de nem jutottak eredményre. – A konszenzus lenne a kivezető út, hogy kompromisszum és megegyezés történjen a felek között, a gyerekek és az oktatás érdekeit kell néznünk – magyarázta Szabó Zoltán Ferenc.
Megjegyezte, a beiratkozási arány elbillent, sokkal több diák iratkozott be a KIMI-hez, mint a Lajtha-iskolához, 70-en választották az előbbi, 13-an az utóbbi intézményt.
–Néhány nappal a tanévkezdés előtt nem tudjuk, mi a helyzet, és gyanítom, nem csak mi vagyunk így ezzel, hanem a diákok és a szülők is. A tanárok nem tudnak erről beszélni, nem tudnak kiállni az ügy mellett, mert az elfogadott státusztörvény köti a kezüket. Pontosan ezért, nekünk, politikusoknak, városvezetőknek a feladatunk, hogy mi legyünk a tanárok, a szülők és a diákok hangja – tette hozzá Varga Ferenc országgyűlési képviselő.
Úgy fogalmazott, folyamatosan megpróbálják ellehetetleníteni azt a tettre kész önkormányzatot, ami valamiféle kompromisszumos megoldásra törekedne ebben az ügyben.




Forrás