Kezdőlap Hírek Népművelők 40. jubileumi vándorgyűlése Szentesen…

Népművelők 40. jubileumi vándorgyűlése Szentesen…

3316

Az 1979-ben alakult Magyar Népművelők Egyesülete az idén, május 14-én, 15-én és 16-án, 40. alkalommal rendezi meg a Népművelők Vándorgyűlését. Ez a nagy hagyományú esemény az egyik legnagyobb szakmai konferenciája a közművelődés országos hálózatának. Az idei vándorgyűlést Szentesen a Tóth József Színházban szervezi meg az egyesület a Szentesi Művelődési Központtal közösen.

Szentes város nevében Szabó Zoltán Ferenc polgármester vehette át az elmúlt évben a Magyar Népművelők Egyesületének (MANE) 39. vándorgyűlésén Budafok-Tétényen a közművelődés területén elért kimagasló elismerést az Önkormányzatok a Közművelődésért díjat. Ennek is köszönhető, hogy a közművelődési szakma idén ellátogatott városunkba és itt lett megrendezve a jubileumi vándorgyűlés.

A rendezvény sikeréhez mindenképpen nagyban hozzájárul Szentes városának vendégszeretete. Erről a megnyitó alkalmával a város polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc is biztosította a résztvevő több mint százötven közművelődési szakembert.

Az elmúlt 40 évben az egyesület mindig törekedett arra, hogy a közművelődési szakma aktuális problémáira keresse a válaszokat. Olyan ismereteket, tájékozódási pontokat nyújtson a résztvevőknek, amely a mindennapi munkájukban is segítségükre lehet. Nincs ez másként most sem. Az idén a közkulturális ellátás jövőbeli perspektíváit tekinti át a konferencia az egyes szakmai területek országos civil szervezeteinek bevonásával. Így vendége volt az összejövetelnek a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Pulszky Társaság, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége és a Magyar Művelődési Társaság. Ezek a független szakmai civil szervezetek a legmagasabb szinten képviseltették magukat egy-egy előadással a szentesi rendezvényen.

A három napos rendezvény kiemelt napján került sor az egyesület által alapított kitüntetések átadására. Ezek az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díj, illetve az Egyesületi Emlékérem. Az idén az önkormányzati elismerést Ballószög Község Önkormányzata, Csongrád Városa és Budapest Terézváros Önkormányzata kapták. Az egyesületi emlékérem kitüntetettjei pedig Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ igazgatója és Urbán Szilvia, a KMO Művelődési Központ munkatársa.

A díjkiosztó és a délelőtti program végén a rendezvény helyszínét adó Tóth József Színház és Vigadó mellett az eseményen résztvevők elültették a Kultúra Fáját, mely a vándorgyűlések történetének 12. kisfája.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás