Kezdőlap Szentesi VK Elkészült a szentesi vízilabda történelemkönyve…

Elkészült a szentesi vízilabda történelemkönyve…

495


🤽‍♂️📘🥳

304 oldal, 160 fotó és 1280 férfi OB I.-es mérkőzés rövid leirata – elkészült a szentesi póló históriája, amelyet Kádár József és Bíró Dániel rakott össze A szentesi vízilabdasport története címmel. Klubunk 2024-ben ünnepli 90 éves születésnapját, amelynek kapcsán most egy méltó könyv készült.

– Régóta érlelődött már bennem a gondolat, hogy össze kellene foglalni a szentesi vízilabda történetét, mert ez óriási dolog, hogy egy ilyen kisvárosban ekkora eredményeket értünk el. Megérdemli a szentesi vízilabda, hogy egy ilyen örökérvényű könyvben foglaljuk össze az eddig történteket. Miután hazatértem Békéscsabáról Szentesről, szinte végig dolgoztam a kiadáson. Bíró Dani aktív újságíróként volt a segítségemre, aki az összekötő szövegeket írta meg – kezdte érdeklődésünkre Kádár József, az egyik szerző.

A könyvet fejezetekre bontották. Egy-egy fejezet egy-egy nagy korszakot ölel fel, amely jellemzően egy vezetőedző nevéhez kötődik. A históriából természetesen a női részleg sem maradt ki, a legnagyobb sikereket mindkét nemből tartalmazza az írás, de a mérkőzéseket részletesen csak a férfiaknál veszik górcső alá. Ennek oka, hogy a női meccsek korábbi jegyzőkönyvei kevésbé elérhetőek az utókor számára sajnos.

A kötetbe 106 darab fotó került, többnyire csapatképek. Ezeknek a különlegessége, hogy minden képhez tartozik névsor is.

– A szentesi vízilabda történelemkönyvét írtuk meg, hiszen ebben mindent megtalál az olvasó, ami az elmúlt időben történt a sportágban a Kurca-partján. 106 fotó került bele, de még ennél is többet szerettem volna megjelentetni, de nem volt rá lehetőségünk. Nagyjából négy év alatt készült el a könyv, aminek az elkészültében nagy segítségünkre voltak a Nemzeti Sport, korábbi nevén Népsport korábbi cikkei, amelyeket 1973 óta rendszeresen lefűztem – jegyezte meg.

Kádár József a szentesi vízilabda legendája, és most már krónikása is, hiszen az ő és Bíró Dániel nyomán marad fenn szerkesztett formában szeretett sportágunk szentesi történelme. 1973 és 1984 között egy évtől eltekintve az OB I.-ben szerepelt játékosként csapatunkkal. Edzőként 1977 óta dolgozott Kádár, aki az élvonalban háromszor irányíthatta a Szentesi VK-t. 1986-tól 1990-ig, utána 1996-tól 1998-ig, végül pedig 2001-től 2003-ig.

– Melyik a kedvenc részem a könyvben? Természetesen mind, de 1968-ban mentem le először az uszodába, azóta személyes kötődésem van benne – válaszolta Józsi bácsi.

Természetesen a borítóra tett két képnek is önálló története van. Eredetileg hárommal terveztek a szerkesztők, azonban ez nem volt megoldható. Ezekkel azt szerették volna szemléltetni, hogy honnan hova jutott el a szentesi póló. A Kurca-parti régi medence egy 1963-ban készült OB II.-es meccsen keresztül jelenik meg a könyv elején, amelyen a közönség szinte a “benne van” a vízben. A másik már egy Szentes–UVSE női bajnoki döntős meccsen készült a fedett uszodában, 2015-ben. Az a kép pedig, amely a borítóra nem tudott felkerülni, belül szintén megtalálható. 2002-ben készült, amikor a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi világkupa előtt Szentesen játszott edzőmérkőzést ritkán tapasztalt, óriási érdeklődés mellett.

A szentesi vízilabdasport története c. könyvet ma 18 órától a Szentes Városi Könyvtárban mutatják be hivatalosan, ahol a megvásárlására is lesz lehetőség. Ezen kívül kizárólag a Babilon Könyvesházban kapható a könyv.




Forrás