Kezdőlap Hírek Hírek Petőfi Sándor és Tóth József egészalakos domborműveit avatták fel…

Petőfi Sándor és Tóth József egészalakos domborműveit avatták fel…

699

2023. október 13-án avatták fel Petőfi Sándor és Tóth József egészalakos domborművét a Tóth József Színház és Vigadó bejáratánál. A két szobor, mintha invitálná a vendégeket és a nézőket a teátrumba, mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester az ünnepélyes átadón.

A teátrumot üzemeltető Békéscsabai Jókai Színház, városunk nagy szülöttének Tóth József emlékének ajánlja az új évadot – mondta Seregi Zoltán igazgató az évadnyitón.

A színház az újrakezdés szimbólumává vált és ebben az összekuszálódott világban leginkább arra van szükségünk, amit a színház kínál – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Nem csak Petőfi Sándor, hanem Tóth József is kétszáz évvel ezelőtt született, így városunkban 2023-ra nem csak úgy tekintünk, hogy Petőfi emlékév, hanem mint a város híres szülötte Tóth József Emlékév is – mondta a polgármester.

2022 tavaszán pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Művelődési Alaphoz, amit a képviselő-testület is megszavazott, hogy együtt ünnepelhessük őket, idézte fel az előzményeket Szabó Zoltán Ferenc. A szoborpáros megalkotására Máté István és Lantos Györgyi csongrádi művészházaspárt kérték fel. Férje halála miatt a felesége Lantos Györgyi és fiai készítették el a domborművet.

Díszvendégek is érkeztek erre az alkalomra, aki beszéde után a polgármester köszöntött. Tóth József ükunokáját sikerült felkutatni, aki New Yorkban született és 1992 óta él hazánkban.

Megtanultam, hogy tisztelni kell, amit őseink elértek – mondta Czirják László, és idézte ükapja híres mondását: Nézzétek, az álmot játszom. Ezzel a címmel adott színvonalas műsort a Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztálya, felidézve Petőfi és Tóth József életének hasonló motívumait.

Az est fénypontjaként a Tóth Józsefet ábrázoló művet Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Czirják László, a Petőfiről készült alkotást Farkas Sándor miniszterhelyettes és Seregi Zoltán leplezték le, melyeket Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész és Fehér Csaba református lelkipásztor áldott meg.

A vendégek ezután a Koszta József Múzeum Tóth József kézirat válogatás kiállítás megnyitóján vehetett részt a színház szalontermében.

Végezetül Petőfi Mezőberényben címmel Németh László drámáját mutatták be a nagyszínpadon.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Színház|26








Forrás