Kezdőlap Hírek Ismét útra keltek a Zsoldos diákjai: Doni Emlékmenet 2023…

Ismét útra keltek a Zsoldos diákjai: Doni Emlékmenet 2023…

178

A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum diákjai és tanárai immár sokadik alkalommal csatlakoztak az ország legnagyobb szabadtéri megemlékezés-sorozatához, amelyet idén a Don-kanyari offenzíva 80. évfordulója alkalmából rendeznek meg. A menettáv összesen 100 km, amit a résztvevők négy nap alatt teljesítenek. A menet során érintett minden településen megállnak, ahol is a II. világháborús emlékhelyeken tisztelegnek és fenyőgallyat helyeznek el.

A II. világháború névvel, vagy név nélkül eltemetett hősei napjainkban is tiszteletet érdemelnek. Nem szabad elfelejtenünk az egyszerű emberekből besorozott katonákat, édesapákat, fiatal férfiakat, így azokat a magyar embereket, katonákat, munkaszolgálatosokat sem, akik 1942-43 telén a Szovjetunió lövészárkaiban élték meg a háború borzalmait és próbálkoztak meg a lehetetlennel, a Vörös Hadsereg feltartóztatásával.

A MATASZ DON-80 elnevezésű rendezvénysorozat az egész országra kiterjedt megemlékezés. A Zsoldos tanulói és tanárai Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében jan. 13. és 16. között teljesítik a sokszor megerőltető, de élményekben és történelmi emlékekben gazdag túrát.

A településeken a helyiek könnyek között és hálás szívvel fogadják a megemlékezőket, és megosztják velük saját családi történeteiket a doni katasztrófával kapcsolatban.

A főleg honvéd-kadét programban tanuló tizenhárom diák és a két lelkes pedagógus Madácsy Ágota tanárnő szervezésében és vezetésével a Muzsay menetszázadban rója le tiszteletét a hősöknek. Az érintett települések az első napon: Újfehértó, Érpatak, Geszteréd, Balkány, Biri, ahol a pénteki nap végén szerény szállással és vacsorával várják a menet tagjait.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Oktatás, tanulmányi hírek|36






Forrás