Kezdőlap Hírek Csallány-emléktáblát avattak Tamásiban…

Csallány-emléktáblát avattak Tamásiban…

413

Ünnepélyes keretek között avatták fel Csallány Gábor régész, a Koszta József Múzeum alapítójának emléktábláját 2022. május 10-én, szülőhelyén, emlékezve születésének 151. évfordulójára Tamásiban.

A köszöntő és avató beszédeket követően, az 1871. május 10-én született múzeumalapító, múzeumigazgató Kultúrák Háza falára elhelyezett emléktábláját a leszármazottak és tisztelők jelenlétében Porga Ferenc Tamási város polgármestere, Dr. K. Németh András a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régész, főmuzeológusa és Dr. Szalontai Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet régésze leplezte le.

Dr. Vörös Gabriella régész, a múzeum korábbi igazgatója lapunknak elmondta, tavaly Szalontai Csaba könyvbemutatóján az alapító dédunokája, Nádai Csilla elmesélte az emléktábla történetét, kiderült, hogy szegedi háza padlásán őrzi, és nagyon szeretné, ha visszakerülne Tamásiba. Szalontai Csaba, Dr. Vörös Gabriella és K. Németh András, tamási születésű régész vállalták fel, hogy újra elhelyezik az emléktáblát, melyet Tamási önkormányzata és a szentesi önkormányzat részéről Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Szűcs Ildikó önkormányzati képviselő támogatott. – További együttműködés is várható. Jónéhány új családtörténeti adat került napvilágra, ebben nagy szerepet játszanak K. Németh András kutatásai és a család aktivitása. Csallány Anikó nagyon szép archívummal rendelkezik, ő is segít – mondta Dr. Vörös Gabriella.

Fotó: Tamási Művelődési Központ

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás