Kezdőlap Szentesi Élet Időkapszulát helyeztek el az épülő Őze Lajos Emlékház előtt…

Időkapszulát helyeztek el az épülő Őze Lajos Emlékház előtt…

148

Őze Lajos születésének 85 évfordulója alkalmából emlékező ünnepséget rendezett a Koszta József Múzeum az ősszel nyíló Őze Lajos Emlékház előtt, a Széchenyi-ligetben április 27-én. A kiállítás tiszteletére teljesen megújul a bemutató helyszíne, a Csallány Gábor Kiállítóhely, amely előtt a Kossuth-díjas színművész fia, Őze Áron és Szabó Zoltán Ferenc polgármester időkapszulát helyeztek el.

A rendezvény moderátora Lénárt László színművész volt. A család képviseletében az ünnepségen részt vett Őze Lajos két fia, Őze Gábor és Őze Áron Jászai-Mari díjas színművész, valamint felesége Auksz Éva, Emerton-díjas színművésznő. Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója megköszönte a segítséget a családnak, a város vezetésének és a kiállítás kurátorainak, majd tolmácsolta Verebes István színész-rendező köszöntő-emlékező levelét. Szabó Zoltán Ferenc polgármester a Szentesi anekdoták című kötetből olvasott fel két történetet a zseniális színészről. Dr. Gajdó Tamás, az emlékház színháztörténeti tanácsadója beszédében a színművészet illékonyságáról szólt. Dr. Nátyi Róbert művészettörténész egyik ismerősét idézte, aki szerint Őze Lajos a 20. század legnagyobb színésze volt. Hangsúlyozta, országos érdeklődésre számot tartó helyszín lehet az emlékház, és próbálnak a 21. századi kiállítást kialakítani benne, ami méltó a Koszta József Múzeumhoz és Őze Lajos emlékéhez.

Őze Áron beszédében úgy fogalmazott, végre állandó emlékhelyet és kiállítást kap édesapja, ami csakis szülővárosában, Szentesen valósulhat meg. – Nehéz és fájdalmas megélnem, hogy a legifjabb generáció nem tudja, ki volt Őze Lajos. Csodás emlékeim vannak a szentesi nyarakról, amit bátyámmal, Gáborral töltöttünk apai nagymamánknál, az Árpád utca 56. szám alatt. Abban mindig lódítok, hogy szentesi vagyok, mert Budán születtem, de büszkén vallom magam szentesinek – osztotta meg személyes emlékeit. Őze Áron maga választotta ki az idézetet, amely az időkapszulába került, és amelyet aláírtak a projekt alkotói. A neves, Kossuth-díjas művész fiának elmondása szerint édesapjának egyik kultikus verse, Ady Endre Az ős Kaján egy részlete került az emléklapra. A kapszula mellett elhelyezett még az eredeti szentesi házból származó birkakolompot, valamint a mai kor lenyomataként, egy, a járványhelyzetre emlékeztető szájmaszkot. Az időkapszulát Szabó Zoltán Ferenc polgármesterrel együtt helyezték el a Csallány Gábor Kiállítóhely mellett. Majd az előre elkészített itallal, egy igazi keverttel locsolták meg, emlékezve a Megáll az idő című film híres mondatára, amely Őze Lajos szájából hangzott el, hogy ezt a kevertet még nem tudták elrontani.
Ősszel, a művész halálának évfordulóján tervezi a múzeum az emlékház megnyitását, melynek kurátorai: Darabos Judit közgyűjteményi csoportvezető és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
Kultúra|39








Forrás