Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében Tápióbicskén, a tápiób…

A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében Tápióbicskén, a tápiób…

120


A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében Tápióbicskén, a tápióbicskei győztes ütközet évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen a Tápió patak áthidalására gyorstelepítésű hidat építettek alakulatunk katonái, mellyel a látogatók közlekedését biztosították a település két része között.
Ebből az alkalomból elevenítsük fel röviden a tápióbicskei csata mozzanatait!
Klapka György haditerve alapján a honvédsereg főerejét képviselő három hadtest 1849. április 4.-én Tápióbicskénél vívta ki az újabb győzelmet.
Elsőként Klapka hadosztálya ért a kis hídhoz, majd gyalogosai a faluig meneteltek, ahonnan az ellenfél hatalmas sortűzzel futamította meg őket. Klapka erre hat század „Császár-huszárt” küldött az ellenség gyalogjai ellen. (Tudvalévő, hogy a „Császár-huszárok a magyarok leggyengébb láncszemét képezték, csak „Jézusmária huszárok”-nak hívták őket. Még I Ferenc, Mária Terézia férje szervezte meg 1756-ban. Amikor Budán vonultak, egy kofa felkiáltott: Jézus Mária! Ezek is huszárok?!). Új vezetőik viszont már kiváló katonák voltak.
A hídnál véres csata alakult ki. A megáradt Tápió hídján összetorlódtak a társzekerek, lovasság, ágyuk. Sokan a mocsárrá változott Tápión próbáltak átkelni és ott lelték halálukat, két ágyu is a mocsárba süllyedt. Az osztrákok elfoglalták a hidat, de csak ezután kezdődött a valódi csata. Hamarosan megérkezett Damjanich majd Görgei is csapataival és pusztították az ellenséget, egészen Szecsőig visszaverve. A tápióbicskei győzelemnek viszont az lett a negatív következménye, hogy Windisch-Grätz a Gödöllőnél állomásozó hadseregét átcsoportosította, megmentve ezzel a teljes megsemmisüléstől. Csupán a Jellasics parancsnokságával kialakított déli hadseregrész ütközött meg és szenvedett súlyos vereséget április 6-án Isaszegnél a honvédsereg 1. és 3. hadtestével szemben. A magyar veszteség 800 halott volt.
A halottakat a homokbuckák alól 1882-ben temették őket végső nyughelyükre és föléjük kőkeresztet állítottak.
A csata legnagyobb érdekessége, hogy a nap egyik eseményét örökítette meg Jókai Mór „A kőszívű ember fiai” regényében. A Színi Sebő Alajos alezredes és Hermann Riedesel őrnagy közötti párviadal a regényben Baradlay Richárd és Palvicz Ottó között zajlik. A képekre kattintva olvasható teljes terjedelmében az elhíresült párviadal.
Forrás:
http://budahazijudit.hu/…/463-az-1849-evi-tavaszi-hadjarat-…
A csatáról bővebben:
http://www.sulinet.hu/…/…/pages/008_a_tapiobicskei_csata.htm
https://www.arcanum.hu/…/ii-kotet-a-s…/v-a-haza-neveben-FF2/








Forrás