Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Robbantás!!!…

Robbantás!!!…

105

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél alapkiképzésen résztvevő katonáknak a felkészítés második fázisában robbantás foglalkozást tartottak kiképzőik az alakulat hékédi gyakorlóterén.
A kijelölt terepszakaszon előzetes gyakorlás után kellett az újoncoknak a 75 grammos TNT préstesteket (tölteteket) felrobbantani. A katonák először a különböző foglalkozási helyeken, részleteiben gyakorolták be a robbantás előkészítésének és végrehajtásának biztonságos fogásait.
Elsőként megtanulták levágni maguknak a megfelelő hosszúságú és végű időzített gyújtózsinórt, majd szerelt gyutacsot készítettek, amit később – szigorúan odafigyelve a gyújtózsinór gyufával történő meggyújtásának technikájára – meg is gyújtottak.
A foglalkozás utolsó fázisában, amikor már annyira nem remegett a kezük az izgalomtól, a piros zászlókkal jelzett robbantási terepszakaszon felrobbantották saját készítésű szerelt tölteteiket. Ezután biztonságos távolságba vonultak vissza, innen szemlélve a mai napon tanultak eredményét. Majd büszkén jelentették foglalkozásvezetőjüknek, hogy az általuk készített töltet „DETONÁLT!”
A robbantás foglalkozás teljesítésével újabb sikeres lépést tettek meg katonai alapfelkészítésük képzeletbeli lépcsőjén.








Forrás