Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Hídépítés – az éj leple alatt…

Hídépítés – az éj leple alatt…

156

Teljes sötétben, éjszaka építettek pontonhidat az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Hídépítő Zászlóaljának katonái a Tiszán.
A zászlóalj katonái már harmadik hete gyakorolják a vízi átkelés mozzanatait az alakulat Tisza parti gyakorlóterén, ahol a „vízenjárástól” (közismertebb nevén az evezős csónakkal való közlekedéstől) mostanra eljutottak a pontonelemek összekapcsolásán keresztül a komplett átkelésig, amikor is a folyót teljes szélességében áthidalták.
A gyakorlati felkészítés részeként először elsajátították a hídanyagok kezelését, valamint az átkelés különböző részfeladatait normál látási viszonyok között. Kialakították azokat a képességeket, amelyek a PMP szalaghíd kezeléséhez szükségesek. A hídépítés alatt a zászlóalj különböző kiszolgáló alegységei is bekapcsolódtak a szakmai feladatokba: a mozgástámogató szakasz az útépítési, útkarbantartási és erődítési feladatokat gyakorolta, a búvárcsoport pedig a vízfelszínről gondoskodott mindenki biztonságáról.
Csak miután a zászlóalj teljes állománya begyakorolta a hídépítést nappal, következhetett az éjszakai végrehajtás. A katonák délután érkeztek a gyakorlótérre, elsőként a hídépítést biztosító egészségügyi részleg, majd a búvárok, utánuk pedig a hídépítéshez használt technikai eszközök. Vízre tették a PMP hídkompokat és a BMK 130/M típusú vontató motorcsónakokat, a hídelemeket zárták, majd összekapcsolták, amelyekből a folyó két partján két hídrészt készítettek. Ezeket leúsztatva az átjáró helyszínére egymásba kapcsolták, majd az éj leple alatt zárták a hidat.

Fotó: Dr. Kállai Ernő alezredes, Vigvári Tibor őrnagy, Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados








Forrás