Kezdőlap Könyvtár 2019. december 4–én a Városi Könyvtárban „Észak-Koreában járttunk” címmel dr. B…

2019. december 4–én a Városi Könyvtárban „Észak-Koreában járttunk” címmel dr. B…

144


2019. december 4–én a Városi Könyvtárban „Észak-Koreában járttunk” címmel dr. Bod Péter főorvos, nyugalmazott kórházigazgató tartott vetített képes előadást.

Dr. Bod Péter (*1929) belgyógyász, repülőorvos, ornitológus. 1955-től a szentesi kórházban segédorvos, alorvos, adjunktus, 1974-től igazgató főorvos. 1989 óta nyugdíjas, de ma is aktív részese a városunk kulturális életének. A könyvtárban több előadást tartott, főleg a madártani kutatásainak eredményeit felhasználva.

32 éve, 1987. júliusában feleségével egy IBUSZ-csoport tagjaként 10 napot töltöttek Észak-Koreában. Útjuk során mintegy 350 színes diapozitív felvételt készített, gondosan jegyezve a helyszíneket és a kapcsolódó információkat. Ezek javából és az általuk felidézett élményekből állt össze előadás.

Korea történelme a legenda szerint i.e. 2333-ban kezdődik, amikor Tangun vanggom (szantálfa-úr) volt a királyság első uralkodója. Régi önmeghatározása szerint Korea a Hajnali Harmat, és a Gyémánt Hegyek Országa.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 1948. szeptember 9-én jött létre a megszálló szovjet hadsereg ellenőrzése alatt – ezzel az ország két részre, Észak- és Dél-Koreára lett szakítva.

A Szocialista Korea apja, örökös elnöke, a Nagy Vezér, Kim Ir Szen elvtárs rendkívüli, azóta is öröklődő személyi kultuszt épített ki. Az ő definíciója szerint Korea a Kommunizmus Mennyországa, a Népek Paradicsoma…








Forrás