Kezdőlap Hírek Bepillanthattunk a „Szojuz-36: Első magyar az űrben” épülő kiállításba…

Bepillanthattunk a „Szojuz-36: Első magyar az űrben” épülő kiállításba…

138

A Koszta József Múzeum igazi élménykiállítással várja idén nyáron és ősszel a múzeumlátogatókat „Szojuz-36: Első magyar az űrben” címmel.
Farkas Bertalan. Az első magyar, aki a világűrben járt. Erre a különleges utazásra invitálják a látogatókat a Koszta József Múzeumba. A szentesi múzeumban a vendégek újraélhetik az űrutazás pillanatait 950 négyzetméter beépített felületen, különleges látvánnyal és élményekkel. VR szoba háromdimenziós mozival, és planetárium is várja majd az érdeklődőket a kiállításon, amely a Múzeumok Éjszakáján, 2019. június 22-én, szombat este 7 órakor nyílik Szentes főterén, a vármegyeházi épület előtti részen.

Szabó Attila, a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti gyűjteményének muzeológusa kalauzolta végig elsőként a sajtó képviselőit a kiállításon. Rengeteg anekdota született az űrrepülés óta, így azokra is választ kaptunk, hogy igaz-e a történet.

Mindenki ismeri azt a viccet, hogy az amerikaiak sok millió dollárt költöttek, hogy megalkossák az első űrben fogó golyóstollat, mire az oroszok elővették a ceruzát és azzal írtak. Szabó Attila mosolyogva elővette a zsebéből azt a golyóstollat, amelyet lehet az űrben is használni. A történet azon része igaz, hogy tényleg először ceruzával írtak az űrben az oroszok. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova az első nő az űrben pl. az első mozdulattal törte ki a hegyét a ceruzájának, így ő pl. egy betűt sem tudott papírra vetni.
A kiállításon olyan tárgyakat tekinthetünk meg, mint pl. Farkas Bertalan órája, amely fent volt vele az űrben, vagy az indítókulcs, amellyel elindították a hordozórakétát Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval.

A június 22-i, szombati megnyitó részletei: A Dandártábornok Úr személyes megjelenésekor Szentes város polgármestere, Szirbik Imre mellett köszöntőt mond többek között Dr. Horváth András, a fővárosi Planetárium egykori igazgatója, Seres József Alezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Parancsnok-helyettese.

A több hónapos kiállítás alcíme: „Vissza az űrbe, Farkas Bertalannal!” Nem véletlenül üzenik ezt a gondolatot a nagyérdeműnek. Számos múzeumi és kulturális rendezvény foglalkozott már Farkas Bertalan 1980-as űrutazásával, de – teljes meggyőződéssel állítják – olyan bemutató még nem volt, mint amelyet Szentesen rendeznek a Dandártábornok Úr 70. születésnapjának tiszteletére.

Egy magyar, aki járt a Világűrben. A témát teljes spektrumában igyekszenek körbejárni oly módon, hogy tudományos-ismeretterjesztő igényességgel adnak betekintést az Interkozmosz program történetébe. Élő közelségbe hozzák kicsiknek és nagyoknak Bajkonurt, azt a települést, ahonnan nemzeti hősünk űrhajójával lélegzetelállító magasságba repült.

A 950 m2 beépített felületű, nagyívű, interaktív tárlaton Farkas Bertalan életútja mellett megismerhetőek és kézzel is tapinthatóak lesznek a Honvédség kecskeméti Repülőkórházának azon műszerei, amelyekkel Farkas Bertalant és Magyari Bélát kiképezték, 1978 és 1980 között.
Továbbiakban az érdeklődőknek alkalmuk nyílik ellátogatni a Szaljut-6 űrállomásra is, és megtekinthetik a magyar űrutazó relikviáit, illetve a kiállításban planetárium és háromdimenziós VR szoba ad majd izgalmas élményeket a modern múzeumi trendeknek megfelelően.

Összefoglalva, az Interkozmosz program újraindul Szentesen. Az élményeket felsorakoztató kiállítás mellett, a szervezők nem titkolt célja az egészséges nemzettudat erősítése is a látogatók körében.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Kiállítás|34
Múzeum|33








Forrás