Kezdőlap Szentesi Élet Húsvét a téren…

Húsvét a téren…

111

Idén a húsvét is más lesz, mint megszokhattuk, de az ünnep hangulata már jelen van, például a város főterén. A Szentesi Művelődési Központ családokat megmozgató rendezvényt nem szervezhetett, de munkatársai a hét folyamán már a húsvétra hangolódtak: egy kis ünnepi hangulatot csempésztek a Kossuth térre, különleges tablókiállítással és részükről most először tojásfa állításával.

Kezdték azzal, hogy feldíszítettek színes tojásokkal egy fát, de a gyönyörű napsütésben már böngészhettek a járókelők kilenc paravánt is a héten. Ezek a tablók részletesen körbe járják a húsvéttal kapcsolatos tudnivalókat. Megismerkedhetünk a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének történetével, de olvashatók érdekes írások a húsvéti népszokások modern értelmezésétől kezdve a Nagyhét vallási vonatkozásain át a húsvéti ételek szimbolikájáig. Így például arról, hogy a húsvéti tojás az egyházi felfogás szerint a sírjából feltámadó Krisztust, az újjászületést jelképezi. A locsolkodás szokása pedig az ősi termékenységi rítusokra vezethető vissza. Tovább sétálva megismerkedhetünk különböző népszokásokkal, s a tablók beavatnak a tojásdíszítés tradíciójába is.

A kulturális intézmény a tojásfa állításával hagyományt szeretne teremteni a város főterén. S nem utolsó sorban – bár rendezvényekkel nem várják még egy ideig a közönséget – az ifjúsági ház bejáratához is érdemes ellátogatni egy kis húsvéti hangulatért.

13. lapszám
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes







Forrás