Kezdőlap Hírek Mit üzen a múlt? 1956 október 23….

Mit üzen a múlt? 1956 október 23….

6

A Református Nagytemplom melletti politikailag ökumenikus emlékhelyen vette kezdetét az 1956-os eseményekre való városi megemlékezés, majd Gujdár Sándor emléktábláját koszorúzták meg, amelyen ez olvasható: Apáink emlékére állíttatta Szentes városi közönsége, akik a 1956 sorsfordító napjaiban az indulatok és a fegyverek egymásnak fordítása helyett bölcsek és higgadtak voltak az itt élők és a város jövője érdekében.

A Kossuth téren a zászlófelvonást követően Szabó Zoltán Ferenc polgármester mondott beszédet, ezt követően a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola dráma tagozatos tanulói adtak elő ünnepi műsort.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester ünnepi beszédében Szentes városa nevében méltatta az 1956-os forradalom hőseit és a szabadságharcot. Rávilágított, hogy 1956 októberének eseményeit sokan csak a történelmi beszámolókból ismerhetjük, mégis ezek az emlékek mindannyiunk számára fontosak. Felidézte az ország és Szentes városának nehéz időszakait a világháborúk és a sztálinista diktatúra után, kiemelve, hogy az emberek jogok és szabadság nélkül éltek, míg 1956 októberében a magyar nép fellázadt a zsarnokság ellen.
A polgármester elmesélte, hogyan próbáltak a szentesiek a rádió híreiből tájékozódni, és hogyan kezdett kialakulni egy belső ellenállás a városban. Gujdár Sándor őrnagy emlékét is megkoszorúzták, aki példát mutatott a szabadság és lelkiismeret iránti elkötelezettségből, és védelmezte azokat, akik kiálltak a forradalom eszméi mellett. Szabó Zoltán Ferenc szerint a forradalom tanulsága máig élő példát ad, amely segít, hogy emberként és magyarként egyaránt méltósággal nézzünk szembe a jelen és a jövő kihívásaival.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás