Kezdőlap Szentesi Élet Német diákok a HMG-ben…

Német diákok a HMG-ben…

29

A németországi Sankt Augustin hivatalosan 19 éve testvérvárosa Szentesnek. A Horváth Mihály Gimnázium cserediák-kapcsolata még ennél is régebben kezdődött a Rhein-Sieg Gymnasiummal. Az évente sorra kerülő kölcsönös látogatások azonban a covid-járvány miatt megtorpantak. Most sikerült újra elindítani ezt a fontos programot. Ennek keretében látogatott el iskolánkba 25 német diák és két tanáruk, akik szeptember 11-én érkeztek, és 20-án utaztak haza.
HMG-s diákok családjainál laktak, s úgy tűnik, nem csupán jól érezték itt magukat, de tartós barátságok is kötődtek. Az itt eltöltött időben változatos programot szervezett nekik a gimnázium németes és angolos munkaközössége: szentesi városnézést, szegedi kirándulást, üzemlátogatást, gyalogtúrát a Tiszához, drámajátékokat, moldvai táncok tanulását, iskolalátogatást, játékos háromnyelvű vetélkedőt. Újdonságnak számít, hogy a mostani találkozásnál a németen kívül az angol nyelv is fontos szerephez jutott. A hétvégén a gyerekek a fogadó családok által szervezett programokat élvezhették. Hazautazásuk napján egy budapesti buszos és gyalogos városnézés is belefért még az időbe.
Ez a kapcsolat jövőre folytatódik, mikor a most vendéget fogadó diákok utaznak ki Sankt Augustinba. Azonban addig egy új projekt is elindul. Egy bő héttel a cserediákok elutazása után újabb külföldi vendégeket fogad a HMG. Szeptember 29-én ugyanis Szlovákiából és a németországi Lübeckből érkeztek hozzánk diákok. Ennek a programnak a középpontjában a sport áll.
Ha nagyon sok munkával is jár egy-egy ilyen projekt megszervezése, lebonyolítása, megéri, hiszen számtalan hozadéka van: nyelvgyakorlás, más országok kultúrájának megismerése, saját kultúránk megismertetése, új baráti kapcsolatok születése. Örülünk, hogy ilyen mozgalmasan indul ez tanév, és köszönjük mindenkinek, aki bármivel hozzájárult ezeknek a programoknak a sikeréhez!
Ráfi Dénes
a HMG tanára




Forrás