Kezdőlap Szentesi Élet Petíció a dráma tagozatért…

Petíció a dráma tagozatért…

345

Az aHang Csongrád-Csanád vármegyei koordinátora, Tóth Rebeka arról tájékoztatta lapunkat, hogy a drámatagozat egyoldalú átszervezése ellen tiltakozva petíciót adnak át augusztus 22-én a Horváth Mihály Gimnázium igazgatójának, illetve a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatójának. A tiltakozást több mint háromezren írták alá. Céljuk a nyomásgyakorlás és a méltatlan helyzetre való figyelemfelhívás.

A petíció a következőt tartalmazza:
„A szentesi, országos hírű irodalmi-drámai tagozatot működtető Horváth Mihály Gimnázium igazgatója váratlanul és indoklás nélkül, egyoldalúan felbontotta az együttműködési szerződést a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal. A közös munka eddig a képzés szerves részét jelentette, ráadásul az eljárás módja – az érintettek érdekeinek figyelmen kívül hagyása, illetve tájékoztatásuk teljes hiánya – önmagában is aggályos.

Az évtizedek alatt kialakult és sikeresen működő képzés átszervezése miatt az irodalmi-drámai tagozat jövője teljesen bizonytalanná vált. A döntésből az érintetteket – diákokat, szülőket, sőt, a partnerintézmény képviselőit is – kihagyták, szakmai indoklást utólag sem adtak. A két intézmény közti együttműködés a képzés szerves része, a partnerintézmény szerepét nem tudja átvenni egy eddig más profillal működő iskola.

A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű, a régióban pedig egyedülálló profilú képzés. Számos színművészünk, előadóművészünk, írónk és más művészeti területen tevékenykedő tehetségünk végezte ott a tanulmányait.

Miért fontos?
Nem hagyhatjuk, hogy szakmai indoklást nélkülöző, esetlegesen politikai vagy személyi konfliktusokból fakadó döntések szülessenek a fejünk felett! Állj ki te is a szentesi drámai tagozat oktatói, diákjai és szüleik mellett, hogy a képzés továbbra is az eddigi minőségben és rendszerben működhessen!”

Varga Ferenc országgyűlési képviselő (DK) foglalta össze az eddig történteket. Elmondta, a csendes kiállásuk óta eltelt időszakban az önkormányzat mindent megtett azért, hogy megmentse a több évtizede jól működő drámatagozatot. A Horváth Mihály Gimnázium épületére is kitért, majd maga mögé is pillantott. Mint mondta, ez az épület az önkormányzat tulajdona, mégis kizárták.

– Hirtelen mindhárom zár elromlott, és ki kellett őket cserélni – magyarázta ironikusan. Hozzátette, hogy a tankerület és a gimnázium igazgatója mindent megtesz, hogy megszakítsa a kapcsolatot a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, ahová a diákok kilencven százaléka már beiratkozott. Leszögezte, továbbra is kiállnak a város értékei mellett, és megpróbálnak nyomást gyakorolni az intézményvezetőkre. A képviselő-testületből Pásztor Antal, a Városfejlesztési Bizottság elnöke és Hornyik László volt jelen.

Az egyik szülő, Páger Krisztina is felszólalt az eseményen, aki aggódva figyeli, hogyan tud a politika színterévé válni ez a neves intézmény. Elmondta, hogy a város nem tudja gyakorolni a tulajdonosi jogkörét. Kiemelte, hogy a gimnázium szakmaisága, presztízse került veszélybe. Olyan vezetést látna szívesen az iskola élén, amely pártpolitikától mentes, és nem a Fidesz narratívák irányítják. Kijelentésével arra utalt, hogy a HMG igazgatója októberben helyet foglal az új képviselő-testületben.

A petíciót nem tudták személyesen átadni, a főbejáratra ragasztották fel az aHang szimpatizánsai.








Forrás