Kezdőlap Hírek Nyolcvan éve történt a lengyel repülős tragédia…

Nyolcvan éve történt a lengyel repülős tragédia…

853

A Lengyel emlékműnél tartott megemlékezést a Szentes Város Önkormányzata, a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Szentesi Szervezete a második világháborúban, 1944. augusztus 2-án, Szentesen lezuhant lengyel pilóták tiszteletére.

Biernacki Karol Lengyelország tiszteletbeli konzulja köszöntőjében elmondta, hogy a lengyel történelem fekete napja augusztus 1. Ekkor egy percre megáll az élet Lengyelországban, így emlékeznek arra a sok-sok lengyel áldozatra, akik áldozatul estek a varsói felkelésnek. Az erre a napra történő megemlékezéseket mindig lengyelek kezdeményezik, de Szentes az a város egyedüliként, ahol a helyiek kezdeményezték az itt lezuhant pilótákra és a véres eseményre való megemlékezést.

Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy a Royal Air Force Halifax típusú gépet Szentes-Alsórét felett érte utol a végzete, a legénységből ketten életüket vesztették, öten hadifogságba kerültek. A lengyel nép szabadságvágyáról, a hazájukért való kiállásáról és a szentesiek akkori segítségnyújtó szerepét méltatta a város vezetője.

Oláh András Pál történész viszont részletesen ismertette a 80 évvel ezelőtti eseményt, majd az emlékezés koszorúit és virágait helyezték el a Lengyel utcai emlékműnél.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás