Kezdőlap Hírek Szentesen futottunk bele Kádár János Ezüst Nyíl személyi vonatába…

Szentesen futottunk bele Kádár János Ezüst Nyíl személyi vonatába…

Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor. Csak néhányan azok közül a kormányfők közül, akik ha egy-egy alkalommal, de maguk is utaztak Kádár János legendás különvonatán.

Az 1960-as évek végén Kádár János különvonatot építtetett magának, személyes kényelmét volt hivatott kiszolgálni. Így került például sakk- és kártyaszoba is beépítésre a járműbe. A szerelvény belseje egyfajta luxuskörülményeket testesített meg. Olyan bútorok és eszközök voltak benne, amelyek a korban példa nélkülieknek mondhatók. Például volt rajta világrádió, légkondicionálás, de még hangos utastájékoztatás is. Ma már ehhez hozzá vagyunk szokva, de a 60-as évek végén ez Nyugat-Európában is unikális volt. A Kádár-vonatot úgy kell elképzelnünk, mint ma egy repülőgépes utazást: ahol a hangosbemondó elmondja az úti célt, az érkezés időpontját, de még a várható időjárásról is beszámol.

A vonat kívülről eléggé puritánnak néz ki. Ezért a vasutasok egymás között, csak „szürke szamárnak” csúfolták a szerelvényt. Belül azonban valóban a luxus legmagasabb szintjét képviselte. Kormányzati vonatról lévén szó, a konyha – raktárral együtt –, az egyszemélyes zuhanyfülke, a tárgyaló, a kétszemélyes mosdótálas hálófülke sem maradhatott el.

A szerelvény az Ezüstnyíl megnevezést az oldalán lévő ezüstszínű díszlécekről kapta. A vonat korában tekintélyes, 120 kilométer per órás sebességre volt képes. Gyorsabb volt, mint a korábbi Turán és Hargita. Évente olyan 5-7 ezer kilométert tett meg vele Kádár János.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version