Kezdőlap Hírek Hírek Zsoldos szalagavató…

Zsoldos szalagavató…

295

– Tisztelt végzős diákhölgyek és diákurak! – köszöntötte a végzős hallgatókat Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

– Ha egy pillanatra megállunk a szalagtűző/szalagavató rendezvények történetében akkor kiderül, hogy közel 200 éve van példa arra hazánkban, hogy a középiskolából ballagók szalagot kapnak (kezdetben a vállukra) most a mellkasukra és egyúttal egy megkülönböztetést jelezve a pedagógusoknak és a többi diákoknak, hogy már eljutottak az út közepére, a fiatalságuk feléhez érkeztek, valamint ennek a korszaknak ez a lezárása is.

– Zsoldos Ferenc jóvoltából közel 150 éves hagyománya van városunkban a „tanoncképzésnek”. 1992-ben kicsit több mint 30 évvel ezelőtt ez az iskola fel is vette Zsoldos Ferenc nevét. Néhány évvel ezelőtt 2020-ban együtt ünnepeltük a Zsoldos Ferenc Szakiskola és Technikum létezésének és életének kerek 50. évfordulóját.

– Az elmúlt évben jó volt találkozni a kilencedikes és a végzős hallgatókkal, akik bár a beszélgetés elején picit félénken kommunikáltak, de félóra múlva felbátorodva, elmondták mindazt, amit szeretnek és szeretnének ebben a városban, de szó volt arról is, hogy mi az, amit nem. Számomra felejthetetlen őszinte beszélgetés volt. Most valami lezárul, és próbáljátok ki magatokat az élet több részén, és ha úgy gondoljátok, ez a város visszavár – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

„Kedves Végzős Diákok! Az elmúlt évek fiatal korotok meghatározó és legszebb időszaka volt, amely nem ér véget, de másképp folytatódik. Az elmúlt évek iskolában töltött időszaka meghatározza az egész életeteket. A megszületett barátságok, kapcsolatok és mindennapok felejthetetlenné teszik az itt töltött éveket. Emellett ne felejtsétek el azt sem, hogy a tudás érték, amely mindig a tietek marad, és amelyre megalapozzátok majd a későbbi munkátokat is. A pedagógusoktól kapott példa és intelem lehet ma még szigorúnak tűnik, de később hálás szívvel gondoltok majd vissza rá.
Soha ne feledjétek el, hogy honnan indultatok és hová tartotok. Szentesről indultatok, Szentes az otthonotok. E gondolatokkal kívánok nektek a mai napra büszkeséget, az előtettek álló megmérettetésekhez sikereket, a jövőbe vetett hitetekhez kitartást és jó szerencsét” – üzente levelében Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes.

– Amikor készültem az ünnepi beszédre, olvasmányaim között rátaláltam egy nem szokványos meghatározásra arról, hogy ki is a szakember? Heisenberg Nobel-díjas fizikust idézem, mely megszívlelendő minden végzősnek – mondta ünnepi beszédének elején Pintér Etelka igazgatónő.

„Legtöbben erre azt válaszolnák, hogy az az ember, aki sokat tud egy bizonyos tárgykörről. Csakhogy én erre azzal az ellenvetéssel élnék, hogy soha, senki nem tudhat nagyon sokat valamiről. Inkább ezt a meghatározást választanám – Szakember az, aki ismeri a szakterületén elkövethető legdurvább hibákat, és érti a módját, hogy hogyan kell azokat elkerülni.”

– Ebben a pár mondatban két megfontolandó üzenet van. Egyrészt soha senki nem tudhat nagyon sokat valamiből, vagyis, ha sikeresen befejezitek a szakmunkás és érettségivizsgákat és elhelyezkedtek egy állásban vagy vállalkozást indíttatok nem szabad hátra dőlnötök, mindig képezzétek magatokat hiszen a mai világ nagyon gyorsan fejlődik. Ami tegnap naprakész tudás volt holnapra elavulttá válhat. Ami tegnap egy szakmai megoldás csúcsát jelentette, holnapra már kikopó technológiának számíthat. Nálunk megkaptátok az alapokat amire építkezve elindulhattok szakmai pályátokon.

– Másik fontos tanulsága Heisenberg gondolatainak az, hogy nemcsak jól kell tudni egy adott szakmát, hanem képesnek kell lenni felismerni azt, ha hibázunk vagy hibázási lehetőség van előttünk tudjuk javítani, illetve elkerüljük.

– Legtöbben a munkaerőpiacra készültök, ahol csak a fenti hozzáállással tudtok talpon maradni – mondta Pintér Etelka igazgatónő a végzősöknek.
A Megyeháza dísztermében 2024. február 2-án megtartott n közreműködött Nagy Napsugár, aki Reményik Sándor: Akarom című versét mondta el, valamint Tóth Fanni, aki Dallos Bogi: Az út közepén és a Visszajövök című Bagossy Brothers Company dalt énekelte Dávid Zoltán tanár úr gitárkíséretével.

Még több kép az alábbi linken tekinthető meg a teljesség igénye nélkül: https://www.szentesimozaik.hu/2024/02/03/zsoldos-szalagavato-2/

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Oktatás, tanulmányi hírek|36







Forrás