Kezdőlap Hírek Bemutatták a megújuló Kurca-part új szobrait (idolokat)…

Bemutatták a megújuló Kurca-part új szobrait (idolokat)…

1419

2024. január 24-én a Kera-Form Stúdió Kft.-nél tett műhelylátogatás keretében mutatták be Szabó Zoltán Ferenc polgármesternek és a sajtó képviselőinek a Kurca-parton épülő sétány új szobrait, annak tervezési fázisait és gondolatvilágát.

Börönte László keramikus és V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi restaurátor, képzőművész tervezte és készített az IDOLOKAT, mely a sétány elejét és végét fogja díszíteni.

A női és férfialakot ábrázoló térplasztika alapját a Szentes környékén feltárt legrégebbi emlékek, istenábrázolások (sarlós isten) alföldi karcolt vonalmotívumok adták.

A paleolitikum-tól elindulva az ősmaradványok megjelenítése és annak ábrázolása a sétányon indította az alapgondolatot, de tovább kellett gondolni, mert akkor még nem volt emberi letelepedett forma.

Bartók Béla szavait idézve – „Csak tiszta forrásból” szabad egy ilyen alkotás megtervezését indítani – mondta V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi képzőművész.

– A környéken a neolitikumi kor meghatározó lelete volt a Csallogh József Szegvár Tűzköves lelőhelyen megtalált világhírű sarlós isten szobor és ez ihlette az idolok megalkotását.

– A Kurca-parthoz pedig úgy köthető, hogy ugye mindig a vízpartok magaslataira telepedtek le ezek a korai kultúrák ezért nem koridegen parti magaslaton található hely.

– Anyagát tekintve ipari kerámiából készültek a szobrok, ahol az idol részek patinás másbevonatot kaptak, hogy bírják az időjárási viszontagságokat – mondta Börönte László keramikus.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás