Kezdőlap Hírek Elégia és derű…

Elégia és derű…

– Kérdezhetik, mi adta a bátorságot, hogy közgazdászként egy ilyen kiállítást megnyissak. A történet 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a tanár úr az osztályfőnököm lett a gimnáziumban – mondta megnyitó beszédében Szamosköziné dr. Kispál Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar adjunktusa a városi könyvtárban.

– Ballagásom óta is tartjuk a kapcsolatot, figyelemmel kísérte a pályafutásomat, és mióta családom van, azóta gyakran készít családi fotókat is rólunk. Egyébként pedig nem idegen tőlem a művészetek világa, mert édesanyám révén, aki ugyancsak művészlélek, ebben a közegben nőttem fel, és ezt az értékrendet hoztam otthonról. Mindig is adtunk a szépre, és tudtuk, hogy nemcsak fizikai, szellemi, de a lelki egyensúlyt is szükséges megtalálni a boldog élethez.

– Kedves Tanár Úr! Az általad oly gyakran idézett verssel köszöntelek Téged:
„Árnyék mögött fény ragyog,
Nagyobb mögött, még nagyobb,
Amit nézek, az vagyok. (Gyökössy Endre)

– Ráfi Dénes 1996 óta fotózik. Először filmes géppel dolgozott. Ahhoz az alapokat a Szentesi Fotókörben sajátította el. Aztán a digitális technikát már autodidakta módon tanulta meg. Persze a fotós szeme és érzéke mellett kell egy jó gép is. Ráfi Dénes a digitális technika lehetőségeit elsősorban az exponálás pillanatáig használja. Utána már ritkán avatkozik be a felvételbe. Az ő képei ott, akkor, abban a pillanatban születnek.

– A mai kiállításán különösen törekedett az összhangra, a harmóniára. Stílusában, hangulatában egységes anyagot látunk. Sokszor szinte a semmiből születnek nagy dolgok pl. egy levél, távoli templom, virágok bibéi, porzói …

– Első látásra gyakran a néző csak azt érzi, hogy a képnek egyfajta hangulata, ritmusa, színvilága van …. és aztán „csend”. Van valami, ami elsőre nem mindig látható.

– Minden fotója mögött külön történet van, és ahogy 1-1 bor esetében filozófiai körítést tudunk nyújtani a hagyományos magyar nedűhöz, mely emeli értékét, úgy itt is elmélyülhetünk 1-1 fotó egyedi életében, mely sokszor nem látható, magasabb síkon lévő jelenségekre utal.

– Ráfi Dénes a képeivel a világ mélységes gazdagságát és szépségét szeretné megmutatni, és ahogy végig nézem ezeket a „mesélő” képeket, sikerül is számára ez a nemes feladat. Arra hívja fel szerintem a figyelmet, amit Albert Einstein is egy kedvenc idézetemben megfogalmazott:
,,Csak kétféleképpen élheted az életed.
Vagy abban hiszel, hogy nincsenek csodák.
Vagy pedig abban, hogy a világon minden egy csoda.”

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version