Kezdőlap Hírek Átadásra kerültek a Koszta József Múzeum helytörténeti, szentesi webtúrái!…

Átadásra kerültek a Koszta József Múzeum helytörténeti, szentesi webtúrái!…

2023. november 14-én délelőtt a szentesi Koszta József Múzeum bemutatta új, a város helytörténetének szeleteit bemutató online, túravezető nélkül bejárható túráit. A két, a St. Jupát Sportegyesülettel közösen kidolgozott útvonalat Balog – Gila Petra, a Múzeum munkatársa ismertette a Péter Pál Polgárház főbejárata előtt.

Balog – Gila Petra a kedd délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a frissen elindított túrák egyike a szentesi városközpont helyi viszonylatban jelentős 16 épületét, még a másik a várost nagy becsben tartó, Kossuth – díjas festőművész, Koszta József itt eltöltött éveit és a számára fontos nyolc helyszínt dolgozza fel. A Szentes belvárosán átívelő Kultúrséta útvonala a Széchényi – ligetben található egykori Gőz- és Kádfürdő épületétől indul és a Városi Könyvtárnál ér véget. Ez a túra kilenc állomáshelyből áll, mivel egyes helyszíneket a fizikai közelség és a kényelmes séta érdekében egy QR – kód alá kerültek. A Koszta kerékpártúra a város szélén, Csongrád irányában található néhai Koszta – tanyánál kezdődik és a Kálvária temetőben található díszsírhelynél ér véget. Az útvonalat bejárva hat helyszínt érintve, nyolc különböző, a festő életében szerepet játszó épületet és közteret fedezhet fel a látogató.

Az egyes állomások tábláin kettő, egy kisebb és egy nagyobb QR – kód kapott helyet. A felső, méretesebb darab a teljes túrát bejáró látogatóknak készült és a helyszín elérésének igazolására szolgál. A tábla közepe táján elhelyezett kódot bárki igénybe veheti a teljes útvonal bejárása nélkül: a beolvasást követően ezek mutatják ugyanis be az egyes épületeket és az azokat körülvevő tereket és műalkotásokat.

A technikai kivitelezést Valkai Zsolt végezte, a St. Jupát Sportegyesület vezetője. Tisztelettel köszöni a Koszta József Múzeum az áldozatos munkát.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version