Kezdőlap Kultúra és szórakozás Hangversenyközpont EMLÉKAmi még Éri Péter “Pityu” arcára is mosolyt csalt. Európai zenekarok...

EMLÉKAmi még Éri Péter “Pityu” arcára is mosolyt csalt. Európai zenekarok közül…


EMLÉK🎻Ami még Éri Péter “Pityu” arcára is mosolyt csalt. 🎻 Európai zenekarok közül elsőként a Muzsikás kapta meg a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat 2008-ban.

A World Music Expo (WOMEX) a világ legnagyobb világzenei vására. „Minőség, kreativitás, tartalom” – 1999-es bemutatkozása óta a WOMEX-díj a világzenében nyújtott nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt jutalmazza. A zenei kiválóság, társadalmi hatékonyság, kereskedelmi siker, politikai mondanivaló, életmű – ezek közül a szempontok közül bármely érdemessé teheti az előadókat, együtteseket, sőt intézményeket a díjra.

„Minden díjak anyja, a zenei kreativitás és termékenység támogatója” – így mutatja be az elismerést a WOMEX honlapja. A díj ősi anyaistenséget ábrázol, amelynek eredete hatezer évvel ezelőttre, a neolitikus kultúráig nyúlik vissza. Az eredeti szobrot, mint a matriarchális társadalom bizonyítékát a mai Törökország területén találták.

A WOMEX-díj és a figura magát az életet képviseli abban az értelemben, hogy az életről szól a zene, vagy – ahogy az ismertető fogalmaz – „éppenséggel a zene az, amiről az élet szól?”

A 10. WOMEX-díjátadón két szobrocskát adnak át: az egyikkel „kiváló szakmai színvonaláért” a helsinki Sibelius Akadémia Népzenei Tagozatát tüntetik ki, a másikkal a Muzsikás együttes kiemelkedő világzenei munkásságát ismerik el.

„A 35 éve alapított együttes helyezte el a magyar népzenét a nemzetközi térképen” – méltatja a honlap a zenei csoportot, amelyről a zenei expo idei katalógusában Joe Boyd neves amerikai lemezproducer írt rövid tanulmányt.

„A világ színpadának fénye bizonyára büszkeséggel és önbizalommal tölti el a körbezárt hagyományos kultúrákat(…) Az azonban elég ritka, hogy a zene maga kerüljön a legfontosabb témák középpontjába, és még ritkább, hogy ez a zene a szívét és a gondolatait is áthassa mind a kultúrán belül élőknek, mind azoknak, akiknek csupán ködös elképzelése van róla. A magyar Muzsikás együttes , az idei év WOMEX-díjasa mindkettőt elérte, és még többet is” – értékelte a producer.

A tanulmány röviden megemlékezik a magyar táncházi mozgalom születéséről, s összeköti azt az együttes felvirágzásával, amely az új magyar népzenei kultúrával „történelmet csinált”. Az utóbbi években az együttes néhány tagja cserélődött, de a zenei világuk lelke érintetlen maradt – fogalmazott Boyd, hozzátéve, hogy „bármilyen is a felállásuk, olyan történelmi élményt inspirálnak, közvetítenek és adnak át, amely egyszerre ősi és modern.” (MTI)






Forrás

Exit mobile version