Kezdőlap Hírek Hírek Látogatás a Temesvári Magyar Napokra…

Látogatás a Temesvári Magyar Napokra…

171

Szeptember 22-én a Szentes Város Önkormányzatának támogatásával a Szentesi Művelődési Központ szervezésében egy 30 fős diákcsoport látogatott el Temesvárra.

A diákok összetétele vegyes volt, mind az oktatási intézményeket illetően (négy szentesi technikum), mind a korosztály tekintetében (9. és 13. évfolyamosok, vegyesen). A kirándulás célja a szentesi középiskolások egymáshoz közelítése volt. Ehhez mi lett volna jobb apropó, mint ellátogatni Európa Kulturális Fővárosába, Temesvárra, a Temesvári Magyar Napok alkalmából, mondta Martók Alíz főszervező, a Szentesi Művelődési Központ munkatársa és a Szentesi Diák­brancs vezetője.

Elsőként a Bartók Béla Elméleti Líceumba látogattak el, ahol bemutatták a magyar iskola működését és idegenvezetőt kaptak Major Barna 12. évfolyamos diák személyében.

A líceumtól a városközpontig való sétálás során Barna megmutatta a temesvári főbb nevezetességeket. Láthatták a Mária kápolnát – Dózsa György-emlékmű, az Ortodox székesegyházat, a Szent György katedrálist, a Brück házat, az Opera teret az Operaházat, aminek különlegessége, hogy az előadások otthont adnak a román, a német és a magyar színháznak is, így az előadások három nyelven zajlanak. Az idegenvezető kitért a magyar vonatkozású jeles személyekre és történelmi eseményekre is.

A nap második felében Csutak Lilla másodéves mérnök-informatikus hallgató és a Temesvári Magyar Diákszervezet tagja kalauzolta a csapatot a Temesvári Magyar Napok forgatagában. Láthatták a hagyományőrzők felvonulását – köztük a szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesületet is –, valamint ellátogattak a Techesvárba – az ifjúság utcájába. Az Opera téren felállított botanikus függőkertből, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílt a városközpontra, megnézték a naplementét.

Ez a program Szentes Város Ifjúsági Stratégiájához kapcsolódik. A fiatalok közösséggé szervezése mellett célként szerepelt a tapasztalatszerzés, a diákönkormányzati tevékenység megismerése és a határon túli ifjúsági kapcsolatok kiépítése, erősítése is, tette hozzá Vidovicsné Molnár Zsuzsanna, a város közművelődési, civil, ifjúsági és esélyegyenlőségi referense.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás