Kezdőlap Szentesi Élet Három millió forintig terjedő bírság jár tűz okozásáért…

Három millió forintig terjedő bírság jár tűz okozásáért…

166

Az utóbbi időben megszaporodott az olyan jellegű tűzesetek száma, ahol az ingatlantulajdonos a háztartási hulladékot, növényi maradványokat égetéssel kívánta megsemmisíteni. Több esetben is szükségessé vált a hivatásos tűzoltáság beavatkozása a kialakult tüzek eloltásában.

Szentes Város Önkormányzata felhívja a figyelmüket, hogy háztartási hulladékot (műanyagot, gumit stb.) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is TILOS! A háztartási hulladékok égetése során nagy mennyiségben szabadulnak fel káros anyagok, melyek erősen egészségkárosító hatásúak. A hulladékok tüzelő-fűtőberendezésben történő elégetése során a felszabaduló égéstermékek tönkre tehetik nem csak a fűtőberendezést, hanem magát a kéményt is. Szabadtéri égetésnél a tűz átterjedhet a környezetére, így veszélyeztetve a szomszédos ingatlanokat, épületeket és a személyes biztonságot is.

Amennyiben valaki a tűzvédelmi szabály megszegése miatt tüzet idézett elő, és a tűz eloltásába a tűzoltóság beavatkozása is szükségessé vált, a területileg illetékes tűzvédelmi hatóság akár 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat a vétkes személlyel szemben. Amennyiben a helyszínen megállapítást nyer, hogy hulladék égetése valósult meg, a tűzvédelmi hatóság tájékoztatja a területileg illetékes kormányhivatal környezetvédelmi hatóságát, mely saját hatáskörben szankcionálja az elkövetőt.

Ezért kérik Önöket, hogy saját maguk és környezetük védelme érdekében tartózkodjanak a hulladékok mindennemű égetésétől!




Forrás