Kezdőlap Szentesi Élet Védekezzünk időben a parlagfű ellen!…

Védekezzünk időben a parlagfű ellen!…

Magyarországon a parlagfű a legtöbb kellemetlen tünetet kiváltó allergén, amely a lakosság jelentős részének egészségét, életminőségét rontja, továbbá a mezőgazdaságban gyomnövényként közvetlenül is gondot jelent, hiszen jelentős terméskiesést is okozhat. A parlagfű elleni eredményes védekezés tehát közös érdekünk.

A parlagfű virágai július közepétől jelennek meg, és a virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig tart.

A parlagfű elleni védekezés módját és a kötelezettek körét jogszabályi rendelkezések határozzák meg.
A védekezés jogszabályi alapját az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény és a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló Kormányrendelet határozza meg. A törvény szerint a földhasználó köteles az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezen állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A törvény értelmében a földhasználónak vagy bejelentett földhasználat hiánya esetén a tulajdonosnak gondoskodnia kell a megelőzésről. A hatóságok – belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal -hatósági ellenőrzés keretében és lakossági bejelentések alapján ellenőrzik a jogszabályi kötelezettség betartását.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság eljárást indít és közérdekű védekezést rendel el. Amennyiben a földhasználó nem mentesíti önként a területet, kényszerkaszálás végrehajtására kerül sor. A kényszerkaszálás és minden ezzel járó hatósági feladat költsége a mulasztót terheli. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15.000 forinttól akár 5.000.000 forintig is terjedhet, attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen, vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága és a fertőzöttség mértéke.

A parlagfűvel fertőzött területek minél hatékonyabb felszámolása, a bírságok elkerülése, valamint egy egészségesebb, élhetőbb környezet biztosítása érdekében kérjük, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a fentiek betartására.

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal




Forrás

Exit mobile version