Kezdőlap Hírek Múltunk a jövőnk – konferencia…

Múltunk a jövőnk – konferencia…

2023. április 28-án Labádi Lajos emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a „Múltunk a jövőnk” című konferencia a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő megnyitója és Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntője után Érzelmek egykoron címmel – gondolatok Szentes irodalmi örökségéről – tartott előadást Vágvölgyi Zoltán könyvtáros. Majd a „Szentesi anekdoták”-ból a Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai olvastak fel.

A szentesi színjátszás történetét, és a Tóth József Színház és Vigadóról Torday Henrietta újságíró számolt be. Szentes építészeti kincseiről, és a szecessziós lakóházainkról Sipos Anna művészettörténész előadását hallhattuk.

Szentes Nap – Szentesfilm – Karikó-Tóth Tibor tanár, iskolaigazgató filmösszeállítását tekinthettük meg. Utána népdalcsokrot adott elő a Pengető citerazenekar. Szentes néprajzi értékeit Dr. Mód László néprajzkutató ismertette.

A Digitális múltunk címmel Tímár Ferenc informatikus-könyvtárostól ismerhettük meg a város digitálisan feldolgozott és ápolt értékeit.

Végezetül Szentesi festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás melyet Dr. Dobos András c. egyetemi docens ajánlott a közönségnek.
A megyeházi program után új helyszínen folyatódott a konferencia. A Péter Pál Polgárházban „Velünk élő történelem” – a régi Szentesről, művészetről és kultúráról Dr. Széchenyiné Csergő Judittal Lantos Imre beszélget.

Közben a „Delelő obsitos és a fekete bárány” című vígjátékot tekinthették meg az érdeklődők „MOZI PIKeNIK” jelleggel a Kossuth téren.

Végezetül „Szentes és a vén Tabán” – Móra József lokálpatrióta beszélgetett Szabó Zoltán Attila író, filmrendezővel „A Tabán a világ közepe” című könyvéről a Péter Pál Polgárház udvarán és ezzel a programmal zárult a konferencia.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version