Kezdőlap Hírek Hírek 50.000 Ft-os születési támogatás Szentesen…

50.000 Ft-os születési támogatás Szentesen…

A nemrégiben lezajlott képviselő testületi ülésen születési támogatásról döntött a képviselőtestület. Ennek a forrás oldalát, amely több mint tíz millió Ft biztosítja a 2023-as költségvetési rendeletben. Az részleteket szeretném ismertetni, hogy hogyan is lehet hozzájutni a nettó 50.000 Ft-os születési támogatáshoz – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester a legutóbbi sajtótájékoztatón.

– A képviselő testületünk rendeletének értelmében a támogatást a gyermek születését következő három hónapon belül lehet igényelni. Senki sincs elkésve, mert 2023. március 11-én lép hatályba ez a rendelet, amit a képviselőtestület megalkotott. Természetesen a januárban, februárban született babákra is tekintettel leszünk viszont ez a támogatás, ami március 11-től lesz hatályos, a 2023 január elseje után született gyermekekre érvényes. Az igényeket a Szociális Irodára lehet benyújtani itt az Önkormányzati Hivatalban, amely az alábbi meghatározott mellékleteket is kell, hogy tartalmazza.

– Először is természetesen a születési anyakönyvi kivonatot, személyi igazolványt, illetve lakcímkártyát és a szülők jövedelemigazolását is. Még mielőtt bárki megijedne a jövedelemigazolás ügyétől, elmondom, hogy olyan mértékben van megállapítva az alsó jövedelemhatár (ami több százezres nagyságrendű), hogy lehetőség szerint ez sehol ne okozzon problémát az 50.000 Ft-hoz való hozzájutáshoz, de ezen felül is méltányossági kérelmet is megállapít a Szociális Iroda.

– Az igénylőlap mellett a védőnő igazolása is kell, amely bizonyítja számunkra, hogy a család, a gyermek életvitelszerűen Szentesen él. Az eljárást bonyolítja, hogy a gyermekek sajnos most nem Szentesen születnek így a népesség-nyilvántartó rendszerben jóval később kerülnek átvezetésre. Ez akár egy, másfél hónapos időintervallum is lehet, ennyi csúszás van rendszerben, de azon dolgozunk információkat kérve a közeli kórházaktól, hogy ezt minél jobban leszűkítsük néhány hetes csúszásra. Természetesen tudjuk, hogy a családok azonnal szeretnének hozzájutni ehhez a támogatáshoz.

– Célszerű a születési támogatás esetében úgy eljárni, hogy a szülőnek, szülőknek be kell jönniük az igénylő lapért és az igénylő lap és azoknak mellékletét kitöltve vissza kell juttatni ezeket a dokumentumokat a Szociális Irodára. Az iroda elkészít egy határozatot és ahogy azt a szülő kéri az igényelt támogatás olyan formában kerül kiutalásra.

– Az igénylő nyomtatványt eljuttatjuk a védőnőhöz, hogy náluk is elérhető legyen ezzel megpróbáljuk még jobban gyorsítani az eljárás rendszerét. Célunk, hogy a szentesi gyermekek, akik életvitelszerűen Szentesen élnek, mihamarabb megkapják ezt a nettó 50.000 Ft-os támogatást – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Önkormányzati hírek|30




Forrás

Exit mobile version