Kezdőlap Hírek Soha többé háború – megemlékeztek a 80 évvel ezelőtti doni áttörésre Szentesen…

Soha többé háború – megemlékeztek a 80 évvel ezelőtti doni áttörésre Szentesen…

Szentes Város Önkormányzata és a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából közös megemlékezést tartott a II. világháborús emlékműnél.

– Köszöntök ma 2023. január 12-én minden megemlékezőt, aki Szentes városában emlékezik a kereken 80 éve történt doni áttörésre – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester beszédében a Széchenyi-liget bejárata előtt található II. világháborús emlékműnél.

– 1943. január 12-én 9:45 kor délelőtt elindul valami Voronyezsnél, ami megállíthatatlan. Az összes fegyver ropog a szovjet hadseregtől és megkezdődik az áttörés mintegy 208 km hosszúságban néhol 20, néhol 50 km-es szélességben. A szovjet hadsereg áttör mindenen a németeken, a magyarokon, a románokon.

– A II. világháború mind a magyar hadsereg veszteségei közül, ami ekkor történik és a következő napokban, hetekben ez a legnagyobb katasztrófa. A 250 ezer magyar emberből 125-130 ezer ember vagy életét veszti, vagy évekre fogságba kerül.

– A rendszerváltástól emlékezzünk meg mi mindannyian ezen a napon, hogy 1943. január 12-én 200-250 ezer magyar milyen életet tarthatott meg, vagy vesztette azt el.

– Szentes városa az országban elsőként a második világháború áldozataira emlékművet emelt Máté István csongrádi szobrászművész keze munkája által.

– Ez az emlékmű itt van, majd 2001-ben módosítással és egy kis átalakítással erre a gránit emelvényre közel hétszáz név került fel. Szentesi elesettekről beszélünk, akikre a hozzátartozók akár az év minden napján itt Szentesen a Széchenyi Liget bejáratánál megemlékezhetnek.

– 2023. január 12-én bár itt a jelenlévők közül magamat is beleértve ezek a generációk háborút nem éltek meg de szomszédságunkban fegyveres konfliktus és háború zajlik. Több mint 300 napja tart ez a fegyveres konfliktus ez a háború és most már csak néhány hétre vagyunk attól, hogy február 24-én egy éve tartson.

– Az emberiség történetében és történelmében pusztulást, halált, nyomorúságot, éhezést, éhínséget és bánatot okozott minden háború. Nem tudtuk azt elképzelni, hogy a 21. században újra háború törhet ki.

– Amikor arról beszélünk, hogy 1939 és 45 II. világháborúban elesett több százezer magyar katona és civil, akkor mindannyian érezzük azt, hogy az a tízezer Csongrád-Csanád vármegyei ember javarészt apák, nagyapák, fiatal férfiak és nők az a hétszáz szentesi polgár nincs közöttünk, hiányzik ebből a városból, hiányzik ebből a megyéből és hiányzik nagyon Magyarországról. Ezért kívánom azt a magam is mindannyiunk nevében, hogy legyen minél hamarabb béke és soha többé háború.

Az ünnepélyes emlékezés végén koszorúzással, és mécses gyújtással adóztak a hősi halottak, az áldozatok emlékének.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version