Kezdőlap Szentesi Élet Farkas Sándor: A magyar összetartozás sosem volt ilyen erős…

Farkas Sándor: A magyar összetartozás sosem volt ilyen erős…

Június 4. Trianon 100. évfordulója, s 10 éve a Nemzeti Összetartozás Napja. Erre a napra a választókerületben a fábiánsebestyéni Juniálison emlékeztek az elmúlt években, s ünnepelték meg baráti összetartozásukat, sajnos ebben az esztendőben ez nem lehetséges, a járvány feltételei nem engedik meg. Ebben a helyzetben Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője június 3-án délután az első világháborús szentesi emlékmű előtt mondta el gondolatait a trianoni békediktátummal kapcsolatban, s felhívja a figyelmet a centenáriumi megemlékezésekre.

Adorján, Beregszász, Bodrogszentes, Buziásfürdő, Csíkmindszent, Hetyen, Kápolnokmonostor, Kibéd, Kispiac, Muzslya, Óbecse, Sepsiszentgyörgy, Szaján, Szentegyháza, Tiszakálmánfa, Topolya, Torda, Törökbecse, Újszentes, Zetelaka – sorolta a települések neveit Farkas Sándor, azokét, amelyeket 100 éve, június 4-én elcsatoltak Magyarországtól a trianoni békediktátummal, amikor hazánk elveszítette területének és lakosságának kétharmadát. Ma ezek a települések választókerületünk testvértelepülései. A magyar összetartozás tovább él! A legnehezebb időkben is erőt adott, amikor három részre szakadt az ország és a szovjet megszállás alatt, amikor kezdetben még a magyar himnusz éneklését is betiltották, jelentette ki az országgyűlési képviselő. Ma, amikor bárhol megszólal a Himnusz, nem az eredeti tempóban énekeljük, hanem Trianon óta lassabban, mondta Farkas Sándor, aki a centenáriumi, június 4-i megemlékező eseményekre is emlékeztetett. Holnap délelőtt 10 órától országszerte megkezdődnek a megemlékezések, az Országgyűlés 10 óra 30 perctől tartja emlékülését, délután fél 5-kor pedig Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Magyar Református Egyház Zsinata és az Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának felhívására politikai és civil kezdeményezésekre megszólalnak a harangok.

Farkas Sándor arra kér mindenkit, emlékezzünk meg az igazságtalan és sok szenvedést okozó eseményre, valamint adjunk hálát azért, hogy napjainkban békében és szabadon, határoktól függetlenül erősíthetjük és gazdagíthatjuk nemzeti összetartozásunkat, s mondjunk el egy fohászt Magyarországért és minden magyarért.

Gondolatait Farkas Sándor azzal zárta, az elmúlt évek határon túli magyarság-politikájában levonhatjuk azt a következtetést, hogy soha nem volt még ilyen erős a határon átnyúló társadalmi és gazdasági kapcsolatrendszer. Ebből is látszik, a magyar olyan nemzet, amelyet nem lehet szétdarabolni, tönkretenni, erősebbek vagyunk a Kárpát-medencében, mint bármikor, jelentette ki a politikus.





Forrás

Exit mobile version