Kezdőlap Szentesi Élet Gyógyító bodza…

Gyógyító bodza…

Legtöbbször a bodzafa virágát fogyasztjuk valamilyen formában: készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza (palacsintatésztába mártva, kisütve), lekvár. A kifejlett virágokat gyűjtsük, azaz olyanokat, amelyek virágernyőin minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok, továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.

Kerüljük el a közvetlen út melletti bokrokat, mert ott szennyezettek a virágok. Száraz időben gyűjtsük, mert ekkor sokkal intenzívebb az íze, mint eső után. Május-júniusban virágzik, és a leszedett virágokat érdemes mihamarabb felhasználni, mert hamar barnulni kezd, és sokat veszít vitamintartalmából is.

A bodza gyógyhatásai Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát. Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit. Hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások,
kelések és bőrkiütések.

Folyadékként is felhasználják a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is. Kimutatták, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre. A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint”.




Forrás

Exit mobile version