Kezdőlap Szentesi Élet Hogyan változik az életünk május 4. után?…

Hogyan változik az életünk május 4. után?…

Május 4-én vidéken feloldották a kijárási korlátozást, de hogyan tovább? Mi változott a háziorvosi rendelésben, hol és mikor viseljünk szájmaszkot, és meddig kell együtt élnünk a koronavírussal? Az elmúlt időszak tapasztalatairól is kérdeztük dr. Vig István háziorvost.

Az elmúlt néhány hétben mindannyian hozzászoktunk az új helyzethez, amit a páciensek egészen jól tudtak tolerálni. Sokkal kevesebben fordultak orvoshoz, többségük telefonon kért segítséget, így tájékoztatták őket, ami szintén jól működött. A háttérben a kórház és a mentőszolgálat mindig rendelkezésre állt, tehát minden olyan beteg, aki komolyabb ellátást igényelt, az egészségügyi ellátó helyeken megkaphatta. Az elmúlt időszak a vártnál jobban sikerült, értékelt dr. Vig István.

Mi változott május 4-től a háziorvosi ellátásban?

Május 4-től fontos változás, hogy most már nem kizárt az orvos és a beteg személyes találkozása a háziorvosi rendelőben, természetesen ehhez előzetes telefonos egyeztetés szükséges. Ha kérdés merül fel a páciensekben, a rendelési időben hívják fel a háziorvosukat. – Valamikor a tanácsadás is elégséges. A gyógyszereket elektronikus formában vagy recepten is ki tudjuk adni, amit a beteg kiválthat, a kezelést pedig otthonában elkezdheti. Minden egyéb dokumentációt elektronikus úton megkaphat, nem kell bejönnie a rendelőbe. Amennyiben nem javul az állapota, ez újabb időpont egyeztetéssel tudjuk fogadni. Itt is két fontos tudnivaló van, időpontra kell érkeznie, és maszkot kell viselnie – tájékoztatott a háziorvos.

Tisztázatlan még, hogy a betegek hogyan tudják igénybe venni a szakorvosi ellátást, pontosításra szorul a rendelet, de épp szerdán is finomítottak rajta. Ami problémás lehet, hogy a beavatkozások előtt a betegeket szűrni szeretnék, az orr-garat nyálkahártya mintavétel azonban egyelőre a kórházaknak és a mentőszolgálatnak elérhető. Szentesen alternatív vizsgálati lehetőség nincs. Dr. Vig István hangsúlyozta, hogy alternatív úton egyelőre senki ne csináltasson gyorstesztet, mert ezek jelentős része nem elfogadott, a megbízhatóságuk nem erre az időszakra vonatkozik. A gyorstesztek azt tudják eldönteni, hogy a szervezetben termelődött-e ellenanyag, azaz, hogy a páciens átesett-e a fertőzésen. Ha gyorsteszt pozitivitásunk van, az nem azt jelenti, hogy jelen pillanatban betegek vagyunk, hanem hogy betegek voltunk. Ezeknek is megvan létjogosultságuk, mert vannak köztük nagyon jó és megbízható tesztek, de drágák, és nem javaslom senkinek.

Vidéken feloldották a kijárási korlátozást, de hogyan tovább? Látogassuk-e idős rokonainkat, hol és mikor viseljünk szájmaszkot? Mennyire legyünk elővigyázatosak?

Vidéken viszonylag kevés volt a fertőzöttek száma, ezért most egy kisebb szabadságot megengedtek, de a következő időszak nem arról fog szólni, hogy látogathatjuk az idős rokonainkat, ez továbbra sem ajánlott. A maszk viselésével kapcsolatban a háziorvos azt javasolja, hogy minden olyan helyen, ahol több ember tartózkodik egy helyen, ott viseljük, kivételt csak a saját családunk jelent. Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön viszont kötelező a használata. Az utcán akkor érdemes felvennünk, ha valahol többen állnak sorban, még akkor is, ha tudjuk, hogy a környékünkön kevesebb fertőzött van. Ehhez hozzá kell szokni, mert elképzelhető, hogy néhány hét múlva több fertőzött lehet, akár vidéken is. Ha nem szokunk hozzá az óvintézkedésekhez és a védőeszközök viseléséhez, akkor egy hirtelen megemelkedő fertőzötti számnál, nem fogjuk tudni, hogyan viselkedjünk. Ha megtanuljuk, hogyan kell ezeket használni, kisebb a valószínűsége, hogy megfertőződünk.

A következő egy-két évben meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal?

Dr. Vig István véleménye szerint, a nyár folyamán lesz egy olyan időszak, amikor el fog csendesülni a járvány. – Nem mondom, hogy el fog tűnni, hanem csakúgy, mint sok más egyéb kórokozónál megfigyelhető, ősszel ismét fellángolhat, azért mert akkor könnyebb a szaporodásuk. A következő egy-két évben nagyon valószínű, hogy közöttünk lesz a koronavírus. Ha majd a védőoltást elérhető áron tudja finanszírozni az egészségügyi ellátórendszer, akkor a jövő évben már nem kell erről beszélnünk.

#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
Egészségügy|38




Forrás

Exit mobile version