Kezdőlap Szentesi Élet Pótfelvételivel „nyitott lesz a pálya” a gimnáziumban…

Pótfelvételivel „nyitott lesz a pálya” a gimnáziumban…

Ha az érettségi szokatlan lebonyolítása nem lenne elég, a héten sajtóhírek azzal borzolták a kedélyeket, miszerint a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ döntése folytán a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozata nem az eredetileg felvett – és március 12-én kihirdetett – létszámmal kezdhetné a következő tanévet, hasonló sorsra jutott a csongrádi és a makói intézmény is. Az Index internetes portálon április 29-én az első hírek még arról szóltak, hogy 28 helyett 17 főre csökkentették az induló drámais osztály létszámát, ami természetszerűleg azt eredményezte, hogy sokak értetlenül és döbbenten álltak a helyzet előtt, valamint az is napvilágot látott: kétséges a hatosztályos képzés indulása. Másnapra azonban kiderült, visszavonta a tankerület a Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot érintő döntését, amivel utólag megvágták volna a felvehető diákok létszámát a nagy múltú drámai tagozatra.

A változtatást Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség fideszes országgyűlési képviselője hivatalos Facebook-oldalán jelentette be: “Egyeztetésünk után engedélyezte a pótfelvételi eljárás elindítását a hódmezővásárhelyi tankerületi központ a szentesi és a csongrádi gimnáziummal kapcsolatosan. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a pótfelvételi eljárás után az eredetileg tervezett létszámmal induljon a következő tanév szeptemberben, amennyiben sikeres pótfelvételi vizsgát tesznek a tanulók.”
A miniszterhelyettes a Szentes TV-nek elmondta: magas szintű oktatási színvonal a cél, 60 százalékos teljesítmény elérése szükséges az osztályokba való bejutáshoz. A pótfelvételi a már felvettekre nem vonatkozik, viszont újabb lehetőséget kaphatnak a diákok, akik nem érték el a meghatározott pontszámot, illetve azok számára is „nyitott a pálya”, akik most döntenek úgy, hogy felvételiznek ezekre a szakokra.
A kormány csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azt erősítette meg újságírói kérdésre, hogy nem lehet utólag változtatni a létszámokon. „Világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell megállapítani, ezeket előzetesen kell meghatározni, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni” – hangzott el a kormányinfón.
A gimnáziumban pótfelvételi eljárás hirdetésével kívánják kiegészíteni, feltölteni az induló létszámokat, a hatosztályos képzés esetében a 26 főt kell elérni, a diákok száma természetesen e fölé is mehet, de jelenleg három fővel maradnak el a szükségestől, mondta el megkeresésünkre Tóth Tamás, a gimnázium igazgatója. A többi, 9. osztálytól induló képzés létszámai még alakulnak, a tervezett három osztály esetében ez még nem forrott ki, tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki a jövő hétre ígért bővebb tájékoztatást. A gimnáziumban egyébként rendben megkezdődhet az írásbeli érettségi hétfőn, a diákoknak lehetőségük volt, hogy mindenféle következmény nélkül visszaléphessenek a vizsgázástól, a HMG-ben egyetlen fő visszalépő van, tudtuk meg az igazgatótól.
A gimnázium hatosztályos képzésének elindításában Gémes László, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke is felhívást tett közzé, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy az iskolában már 24 éve működik sikeresen ez a képzési forma. „Kiváló pedagógusok a kor igényeinek megfelelő magas szintű oktatást nyújtanak ebben a formában már 1996 óta.”
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
Oktatás|48




Forrás

Exit mobile version