Kezdőlap Szentesi Élet Időkapszulát helyeztek el az épülő Őze Lajos Emlékház előtt…

Időkapszulát helyeztek el az épülő Őze Lajos Emlékház előtt…

Őze Lajos születésének 85 évfordulója alkalmából emlékező ünnepséget rendezett a Koszta József Múzeum az ősszel nyíló Őze Lajos Emlékház előtt, a Széchenyi-ligetben április 27-én. A kiállítás tiszteletére teljesen megújul a bemutató helyszíne, a Csallány Gábor Kiállítóhely, amely előtt a Kossuth-díjas színművész fia, Őze Áron és Szabó Zoltán Ferenc polgármester időkapszulát helyeztek el.

A rendezvény moderátora Lénárt László színművész volt. A család képviseletében az ünnepségen részt vett Őze Lajos két fia, Őze Gábor és Őze Áron Jászai-Mari díjas színművész, valamint felesége Auksz Éva, Emerton-díjas színművésznő. Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója megköszönte a segítséget a családnak, a város vezetésének és a kiállítás kurátorainak, majd tolmácsolta Verebes István színész-rendező köszöntő-emlékező levelét. Szabó Zoltán Ferenc polgármester a Szentesi anekdoták című kötetből olvasott fel két történetet a zseniális színészről. Dr. Gajdó Tamás, az emlékház színháztörténeti tanácsadója beszédében a színművészet illékonyságáról szólt. Dr. Nátyi Róbert művészettörténész egyik ismerősét idézte, aki szerint Őze Lajos a 20. század legnagyobb színésze volt. Hangsúlyozta, országos érdeklődésre számot tartó helyszín lehet az emlékház, és próbálnak a 21. századi kiállítást kialakítani benne, ami méltó a Koszta József Múzeumhoz és Őze Lajos emlékéhez.

Őze Áron beszédében úgy fogalmazott, végre állandó emlékhelyet és kiállítást kap édesapja, ami csakis szülővárosában, Szentesen valósulhat meg. – Nehéz és fájdalmas megélnem, hogy a legifjabb generáció nem tudja, ki volt Őze Lajos. Csodás emlékeim vannak a szentesi nyarakról, amit bátyámmal, Gáborral töltöttünk apai nagymamánknál, az Árpád utca 56. szám alatt. Abban mindig lódítok, hogy szentesi vagyok, mert Budán születtem, de büszkén vallom magam szentesinek – osztotta meg személyes emlékeit. Őze Áron maga választotta ki az idézetet, amely az időkapszulába került, és amelyet aláírtak a projekt alkotói. A neves, Kossuth-díjas művész fiának elmondása szerint édesapjának egyik kultikus verse, Ady Endre Az ős Kaján egy részlete került az emléklapra. A kapszula mellett elhelyezett még az eredeti szentesi házból származó birkakolompot, valamint a mai kor lenyomataként, egy, a járványhelyzetre emlékeztető szájmaszkot. Az időkapszulát Szabó Zoltán Ferenc polgármesterrel együtt helyezték el a Csallány Gábor Kiállítóhely mellett. Majd az előre elkészített itallal, egy igazi keverttel locsolták meg, emlékezve a Megáll az idő című film híres mondatára, amely Őze Lajos szájából hangzott el, hogy ezt a kevertet még nem tudták elrontani.
Ősszel, a művész halálának évfordulóján tervezi a múzeum az emlékház megnyitását, melynek kurátorai: Darabos Judit közgyűjteményi csoportvezető és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
Kultúra|39








Forrás

Exit mobile version