Kezdőlap Hírek Új ásatasi vezető a Koszta József Múzeumban…

Új ásatasi vezető a Koszta József Múzeumban…

Minden vidéki múzeumban gondot jelent a szakemberek, a humán erő biztosítása az adott tudományterülethez. Büszkeségre ad okot, hogy immáron a szentesi múzeum két ásatásvezetői jogosítvánnyal rendelkező régészt tudhat az állományában.
Éppen a minap állt a vidéki közgyűjtemény egy olyan helyzet elé, amely első körben mind a Városnak, mind az Intézménynek fejtörésre adott okot: párhuzamosan két nagyobb volumenű ásatást kell lefolytatnia, ám a hatósági rendelkezések alapján egy ásatást vezető régész csak egy adott munkát felügyelhet, kettőt egyszerre nem.
Nos, az ásatás vezetés csak tudományos munkák és megfelelő szakmai előélet birtokában lehetséges, amelynek lényege, hogy összesen 12 pontértéket kell elérnie egy régésznek, hogy ásatást koordináljon (publikációk száma, ásatásom mennyisége és minősége tudományos mérce alapján). A tegnapi napon jó hírt kapott a szentesi közgyűjtemény: Filep Fanni régészeti munkatársunk, dr. Vörös Gabriella régész asszony, egyetemi tanár tanítványa, megfelelt a hatósági előírasoknak, így már a „Koszta” két ásatást vezető tudományos szakemberrel bővelkedik.
A Város, a Fenntartó szempontjából ez különösen üdvözlendő, mert így már két külön csoport tud munkát végezni, bevételt termelve a Múzeumnak, amely a hatékonyabb munkavégzés miatt fenntartói részről egy olyan megnyugtató metódus, mely szerint a Közgyűjtemény működéséhez – a piaci, régészeti bevétel okán – kevesebb városi támogatás szükséges. Ezzel is segíteni tudja a Múzeum más városi cégek önkormanyzati működtetését.

Farkas László Róbert
Múzeumigazgató
Koszta József Múzeum

Hírek|29






Forrás

Exit mobile version