Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A ….TASAKBA…

ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A ….TASAKBA…

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító század állománya elkezdte a felkészülést a 2019. május 18–19. budaörsi repülőtéren megrendezésre kerülő Haditechnikai bemutatóra. Ivóvizet állítanak elő és csomagolnak az ezred logójával ellátott fél literes zacskókba.
A Magyar Honvédség alakulatai közül egyedül a műszaki ezred rendelkezik nagy teljesítményű víztisztitó berendezéssel (ADROWPU), mely nem csak a Magyar Honvédségben, de a NATO-ban is egyedülálló képesség. Ez egy 20 lábas konténerbe épített berendezés (ezáltal közúton és vasúton is szállítható), amely tengervíz, édesvíz, sőt atom, biológiai és vegyi anyagok által szennyezett vizek tisztítására is kiválóan alkalmas, így képes ivóvizet előállítani. Mivel a berendezéseket mindig konzervált állapotban kell tárolni, így – mielőtt elkezdődik a víz szűrése – először a konzerváló oldatoktól meg kell tisztítani, át kell öblíteni a rendszert. Az ADROWPU víztisztító berendezés két szűrőegységgel rendelkezik, egy ultraszűrő és egy fordított ozmózis szűrő, amelyeken a keresztül folyó víz 99,99 százalékos tisztaságú, ezért visszasózásra kerül, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.
A megtisztított és visszasózott vízből mintát kell küldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH). Az általuk bevizsgált, ivóvíznek minősített víz kerül ezt követően becsomagolásra.
Az ivóvíz csomagolását a tömlőtasakos automata csomagológép (TTR18/28) végzi 0,5 illetve 1 literes műanyag tasakokba.
A berendezés sík fóliából egy formázóváll segítségével tasakot készít, a tasakba dugattyús adagoló egység segítségével folyadékot (vizet) tölt. A tasakot hossz-és keresztirányú hegesztéssel zárja le, hőszalagos dátumozóval megjelöli és a kész tasakot egy kihordó szállítószalag hordja ki a gépből.
A haditechnikai és légibemutatón mind a víztisztító és mind a vízcsomagoló berendezés statikus bemutatón megtekinthető lesz és a vízosztóponton a rendezvényre látogatók enyhíthetik szomjúságukat.
Szöveg: Farkas Anita hdgy.
Fotó: Király Róbert Sándor hdgy.








Forrás

Exit mobile version