Kezdőlap Kultúra és szórakozás Múzeum Csallány Gábor emlékszobát avattak Szentesen…

Csallány Gábor emlékszobát avattak Szentesen…

A múzeumalapító Csallány Gábor igazi polihisztor volt – mondta köszöntőjében Farkas László Róbert a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója. Ő volt az, aki a szentesi Csongrád Vármegyei Múzeum alapjait 1897-ben rakta le és hatalmas leletegyüttessel látta el.

Az ő tiszteletére alakítottak ki emlékszobák a róla elnevezett ligeti épületben a Csallány Gábor Kiállítóhelyen. Az itt látható dokumentumok, tárgyak egy része a főtéri épület irodai folyosóin voltak elhelyezve, szinte csak a múzeum pedagógiára érkező gyermekek találkozhattak vele, de a hétköznapi látogatók nem. Mivel ha ő nem lett volna olyan elhivatott, mint amilyen volt, ma nem lenne Szentesen múzeum – mondta az igazgató.

Molnárné Csallány Anikó a múzeumalapító unokája elmondta, hogy tanulhatnának tőle a mai marketinges szakemberek, mert nagyon jól menedzselte a kutatásait, leletgyűjtését.

Neuné Nádai Csilla dédunokája (megjegyezzük, hogy a Nádai név sem ismeretlen Szentesen pl. a Nádai Géza tér őrzi a nevet) és Széchenyiné Csergő Judit unokahúg is jelen volt az eseményen és családi anekdotákkal örvendeztették meg a hallgatóságot.

A múzeumalapító emléktáblájának megkoszorúzása után adták át a személyes tárgyait, emlékeit bemutató szobát, majd egész napos tudományos üléssel folytatódott a Csallány Gábor-emléknap.

www.szentesimozaik.hu
Múzeum|33








Forrás

Exit mobile version