Kezdőlap Hírek A szentesi Hősök-Erdeje múltja, jelene és jövője…

A szentesi Hősök-Erdeje múltja, jelene és jövője…

„A hősök erdejét 1933-ban létesítették az I. világháborúban elesett szentesi hősök emlékének megörökítésére. 1921-ben fogant meg az ötlet, miszerint összegyűjtik a háborúban elhunytak neveit, emlékművet állítanak, valamint létrehozzák a Hősök erdejét. Míg létrejött az Erzsébet-téren a világháborús emlékmű, az erdő létesítésére nem került sor. Évek múltán, 1932-ben a város segítséget kapott a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztériumtól a tervek elkészítésére, és az erdő létesítésére. Ormos Imre tervei alapján, 1 évvel később 1015db tölgyfát, 1258db, 3 különböző típusú fát, valamint sövény is telepítettek az addig üres, majd 7 és fél hektáros területre; így létrehozva a Hősök erdejét.

Nemrégiben a Hősök erdeje megújulásnak indult. A nem egészséges fák kivágásra kerültek, majd azok hiánytalan, fiatal csemeték formájában történő pótlásáról gondoskodott a városvezetés.

Ahogyan az idő telik, a fiatal fák is növésnek indulnak a már idősebb társaik példájára. Ezek a növények tökéletes szimbólumai hősi halottainknak. A legnagyobb viharban is helytállnak mélyre nyúló gyökereiknek, és erős törzsüknek köszönhetően. Felfogják a szelet, megtermelik az életet adó oxigént, és élhető, nyugodt környezetet biztosítanak nekünk, ahogyan ezt a háborúban harcoló embertársaink tették.

A „Városi közparkok fejlesztése a zöldebb Szentesért” elnevezésű pályázaton nyert összeg egy részéből öntött gumi burkolatú futópályát létesítettek az erdőben a természetes közegben sportolni vágyó lakosoknak.
Emellett gyalogos és kerékpáros, beton térkőből kirakott utat hoztak létre, kerékpártárolókat, hulladékgyűjtőket, és új padokat helyeztek ki, valamint közvilágítást építettek a parkba látogatók számára.

A már felújított park a családok kedvelt városrészévé vállt. A különböző típusú játszótéri játékok önfeledt hangulatot kölcsönöznek a gyerekek számára, míg a tőlük idősebb korosztályok többek között a nyugalom, és a mindennapokból történő kilépés okából látogatják az erdőt.
Az erdőben járva, elgondolkozva kósza gondolatként eszünkbe jut mindazok tette, hősiessége, akik életüket adták a hazáért, a családjukért, gyerekeikért, és azért, hogy mi, a jelenben ilyen módon élhessünk.

Ők a mai napig fölénk magasodnak törzsükkel, fejlődő ágaikkal. Nyugodtan, békésen állnak közöttünk, amíg mi becses emlékükkel emeljük tekintetünket a magasba, a fákra tekintve, mégis a hősöket látva, tetteikre gondolva, megemlékezve, elcsodálkozva.”

Az elmúlt napokban átadták a nagyközönségnek a megújult Hősök-erdejét. A cikk bevezetőjeként azt a szövegkönyvet olvashattuk, melyet a projekttel kapcsolatos filmpályázat első helyezettjének szövege.

Ebben a kis írásban nagyon jól összefoglalta Tóth Zoltán (https://youtu.be/njCp6M9h4DE) mindazt, amit a szentesieknek jelent a Hősök-erdeje.

A pályázat második helyezettje Chomiak Dávid lett (https://youtu.be/Pyeiff4M9rk), aki fantasztikus felvételeket készített a teljes megújulásról.

Hodászi Réka Dalma és Kiss Ferenc Mátyás Szegedről pályáztak és időt és energiát nem sajnálva (levéltári dokumentumokat is megkeresve) készítették el filmjüket (https://youtu.be/df6hsmukqZo). Ők lettek a pályázat harmadik helyezettjei!

Ezek a kisfilmek jól mutatják, hogy a fiatalságban mekkora potenciál van, akár egy ilyen komoly anyag elkészítéséhez.

A rendezvényen számos bemutató, ismeretterjesztő előadás, közös kerékpározás és futás, játékos kincskereső vetélkedő volt, de a legjobban várt esemény az volt, amikor kiosztották azokat az emléklapokat, mely bizonyítja, hogy egy-egy fiatal facsemetét kik fogadtak örökbe.

További képek a rendezvényről:

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version