Kezdőlap Hírek Rendhagyó történelem óra keretében emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatair…

Rendhagyó történelem óra keretében emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatair…


Rendhagyó történelem óra keretében emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira

2019. február 26-án rendhagyó történelem óra keretében emlékeztek meg a Horváth Mihály Gimnázium végzős hallgatói a kommunista diktatúrák áldozataira. Ezen a napon Dr. Miklós Péter PhD a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, főiskolai docens emlékezett vissza előadásában azokra az időkre, amelynek számlájára mintegy 100 millió áldozat írható.

Az óra után közösen helyezték el az emlékezés koszorúit az iskola homlokzatán található Dr. Brusznyai Árpád emléktáblájánál, aki a Horváth Mihály Gimnáziumban tanult 1934-42 között.

„Az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Határozott fellépése révén több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől, és került a forradalmi hatóság „rendes” őrizetébe, bírósági eljárásra várva. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben (Brusznyai-per) a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. A Győri Katonai Bíróság Népbírósági Tanácsa – a mellette szóló bizonyítékokat figyelembe véve – előbb „csak” életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Az „enyhe” ítélettel elégedetlen Pap János, az MSZMP helyi vezetője azonban személyesen közbelépett, ennek nyomán Brusznyait a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte. Megmentése érdekében több ismert magyar értelmiségi, köztük Kodály Zoltán is közbenjárt a Kádár-kormányzatnál, de sikertelenül. Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték, testét jeltelen sírba temették.”

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29








Forrás

Exit mobile version