Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Akadályok elhárítva…

Akadályok elhárítva…

109

Robbantás foglalkozást tartottak az akadályelhárító rajok felkészítése keretében az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hékédi gyakorlóterén.
A műszaki alegységek felkészítésének nélkülözhetetlen része, az átjáró nyitás, mellyel a harcoló alegységek mozgását támogatják. Ennek a legegyszerűbb módszerét, a robbantást gyakorolták az alakulat katonái, akiknek bár nem kellett részletesen elmagyarázni az időzített gyújtózsinór vágásának technikáját, azonban a foglalkozáson ugyanúgy végig kellett venniük a robbantás minden egyes elemét, mint az újonc katonáknak.
A feladatsort a megfelelő hosszúságú időzített gyújtózsinór vágásával kezdték, majd szerelt gyutacsot készítettek, mint mindig, hiszen ez az alfája és omegája minden egyes robbantás felkészítésnek. A szerelt töltetes robbantáshoz először 75 grammos TNT préstestet használtak, majd 400 grammos préstestekkel párhuzamos hálózatot készítettek. Végül NONEL, nem elektromos hálózatot is összeállítottak, mellyel minden előírt feladatot sikeresen végrehajtva zárták a napot.








Forrás