Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Búvárkiállítás Szentesen…

Búvárkiállítás Szentesen…

Emlékkiállítás nyílt a szentesi városi könyvtárban a magyar katonabúvárkodás 100 éves története, valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, egyben a Magyar Honvédség búvárbázisa fennállásának 50. évfordulója alkalmából Szanyi János emlékére.
A kiállítás összeállítása a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének kutató-gyűjtő munkájának köszönhető, a tárlat megrendezését pedig a szentesi alakulat és a helyi könyvtár segítette. A bemutatott eredeti dokumentumok és személyes tárgyak „a katonabúvárkodás krónikása”, Mészáros Gyula, egykori katonabúvár és Horváth Győző, búvárgyűjtő hagyatékaiból, míg a búvártechnikai eszközök Virágos-Kiss Sándor őrnagy (MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandár) katonabúvár magángyűjteményéből származnak. A jelenleg is használt búvár kellékeket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred biztosította a kiállítás helyszínére.
A tárlatot Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Katonabúvárok Bajtársi Közösségének, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének képviseletében, Kovács István nyugállományú vezérőrnagy, a szentesi műszaki alakulat korábbi és Antal László ezredes, az ezred jelenlegi parancsnoka nyitották meg. Lévai Miklós nyugállományú alezredes a katonabúvárkodás történetére és Szanyi János százados búvármesterre saját emlékei, valamint korabeli újságcikkek alapján emlékezett. „Majd a Szanyi!- tartotta a mondás azokban az időkben, hiszen bármi búvármunka adódott az országban mindig egy embert hívtak, aki minden búvárfeladatot végrehajtott.”– fogalmazott. Az ötvenéves búvárbázis egykori parancsnoka megteremtette szentesen a katonabúvárkodás alapjait. „A huszonkét év alatt, amíg Szanyi János a búvárbázist vezette tucatnyian kerültek ki kezei közül katonabúvárok, akik még ma is ezzel keresik kenyerüket, ezért hívják őt a katonabúvárok atyjának”- fogalmazott a nyugállományú alezredes.
Kovács István nyugállományú vezérőrnagy, mint egykori alakulat parancsnok a szentesi búvárbázis ötven éves történetét a technikai és kiképzési körülmények, valamint az akkori katonai szervezeti egységek változásának tükrében mutatta be.
A kiállítás-megnyitóra az ország távolabbi pontjairól is érkeztek látogatók, valamint jelen volt Szanyi János özvegye és családja.
A búvártörténeti kiállítás január 24-ig tekinthető meg a Szentes Városi Könyvtárban, a belépés díjtalan.








Forrás

Exit mobile version