Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Törzstanulónap a fővárosban…

Törzstanulónap a fővárosban…

114

Kétnapos kihelyezett törzstanulónapot tartottak az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred vezető állománya részére Budapesten.
Első nap a katonák ellátogattak a Parlament előtt horgonyzó Lajta monitor hajóra, akik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársának nem mindennapi tárlatvezetésén megtudhatták, hogy a Lajta nem csupán egy öreg hajó a múltból. Ez a hajó és a Maros voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek kis merülés mellett erős páncélozottsággal, valamint nagy tűzerővel rendelkeztek. Ez a hajópáros volt Európában az első folyami monitor, az osztrák-magyar hadiflottában pedig az első tisztán fémből készült páncélos, kizárólag gőzgéppel mozgatott, vitorlázat és kötélzet nélküli hadihajó.
Az Országháztól a hadikikötőbe vezetett a társaság útja, de nem országúton, hanem az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kollégáinak köszönhetően az AM 32-es Dunaföldvár névre hallgató aknamentesítő hajó fedélzetén. A hadikikötőben megtekinthették a tűzszerészek robbanóanyag kereső kutyáinak kiképzési módszereit egy rövid bemutató keretében. Az Irinyi laktanyában pedig a tűzszerész robotok és a különböző lövedékek, robbanóanyagok és aknák felépítéséről és működéséről kaptak tájékoztatást.
A második napon a csapat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusára látogatott. Ahol megtekintették az Egyetem történeti kiállítását és prof. Dr. Padányi József vezérőrnagy az intézmény tudományos rektorhelyettesének köszönhetően, megismerték az egyetem múltját és jelenét. A XXI. századi honvédtisztképzésről Bakos Tamás alezredes, a katonai vezetőképző tanára és Leib Péter alezredes, a Ludovika Zászlóalj parancsnok- helyettese adott tájékoztatást, akik szívesen válaszoltak a felmerült kérdésekre, melyek főleg a jövőbeni műszaki tisztképzésre irányultak. Őze Zoltán alezredes az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ munkatársának tolmácsolásában megismerhették az érdeklődők az ország legkisebb létszámú katonai szervezetének rendeltetését és feladatrendszerét, valamint Bencze Dániel, az MH Civil- Katonai Együttműködési és Lélektani Központtól beszélt a haderő és a civil lakosság támogatásának, illetőleg a civil és katonai kapcsolattartás feladatairól, melyek elsősorban műveleti területeken kapnak hangsúlyt, azonban a határvédelmi feladatokban is szükség volt rájuk az elmúlt években.
A kihelyezett törzstanulónap ezekkel a változatos, érdekes programokkal szélesítette a vezető beosztású katonák ismereteit, valamint hozzájárult a kapcsolatok építéséhez és a különböző szakterületeket képviselő katonák közti kommunikáció javításához.








Forrás