Kezdőlap Kultúra és szórakozás Kiállítás 111 éves a Fridrich Fényírda…

111 éves a Fridrich Fényírda…

165

Korhű öltözékben nyitották meg a kiállítást (videóval)
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/12/111.htm

1905-ben nyílt meg Szentes központjában a Görög Udvar területén Fridrich János fényképészmester önálló napfény műterme. A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör ez alkalomból 2016. december 3-án a Tokácsli Galériában rendezett a „” címmel emlékkiállítást és konferenciát.

A kiállítást Szirbik Imre Szentes város polgármestere és Kincses Károly fotómuzeológus nyitotta meg.

emlékkiállítás

1905-ben nyílt meg Szentes központjában a Görög Udvar területén Fridrich János fényképészmester önálló napfény műterme. Itt nem csak a megrendelők képeit készítette el, hanem saját és mások művészi igényére is fényképezett. Színvonalas, a kultúra iránt is érdeklődő baráti kört hozott létre, ők rendszeres hétvégi látogatói, beszélgetőtársai voltak a műteremben. A napfényműterem megnyitásának 111 éves évfordulójára 2016 decemberében egy emlékkiállítást rendezünk. Felkértük a régi technikai eljárásokat alkalmazó fotósokat, fotóművészeket, hogy a mai kor szellemében, de régi kézműves eljárásokkal készült képeikkel szerepeljenek ezen a kiállításon. Fridrich Jánosról készült képekből, az általa készített fényképekből összeállított tárlattal pedig felidézzük az 1900-as évek elejét, ezzel tisztelgünk a fényképészmester munkássága előtt.

A megnyitó utáni konferencián pedig felidézzük az 1900-as évek elején elterjedő fényképész műhelyek kapcsolatát a polgársággal és a művészet iránt érdeklődő közönséggel. A fotókiállítás képein keresztül pedig rálátás nyílik az újraélesztett kézműves képkészítési módozatok mai fényképezéstől eltérő képi ábrázolás világára.

Nagy István fotóművész, a kiállítás szervezője

A tárlat december 22-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

A megnyitó utáni konferencia előadásai az alábbiak voltak:
• Labádi Lajos (Szentes): A szentesi fényképészet kezdetei
• dr. Béres Mária (Szentes): A Koszta József Múzeum Fotótára
• Kováts Fényképészet (Székelyudvarhely): Negyedek nemzedéke, a család élete a fényképészet
• Kincses Károly (Budapest): Reinkarnáció








Forrás