Kezdőlap Egyéb Felavatták az új 56-os emlékművet…

Felavatták az új 56-os emlékművet…

167

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/10/buszkeségpont.htm

Büszkeségpont Szentes központjában

2016. október 22-én délután zászlófelvonással kezdődött Szentesen az 1956-os eseményekre való megemlékezés. A Kossuth téri zászlófelvonás után a megemlékezők egy része a református templom mellett található kopjafáknál és emlékműnél helyeztek el koszorúkat, majd átsétáltak ők is az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított új BÜSZKESÉGPONT-hoz.

Itt elsőként Farkas Sándor országgyűlési képviselő emlékezett vissza a régi eseményekre. Mivel akkor ő csak három éves volt, így emlékei nincsenek a történelem eme szakaszáról, de visszagondolva a családon belül érezhető félelmekre, hangulatra azt nagyon nehéz volt gyermekként azt feldolgoznia.

Szirbik Imre polgármester beszédében arra emlékezett, hogy a volt Petőfi Sándor Általános Iskolában együtt járt azokkal a diákokkal, akiknek szülei közül volt aki az egyik oldalon ált, volt aki a másikon, de ők gyerekek együtt játszottak és nem volt belőle probléma.

Dr. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében elmondta, hogy a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni, 56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is. Hatvan esztendeje tartozunk ezzel a pesti srácoknak és a szentesi hősöknek is itt az ideje, hogy törlesszük feléjük közös adósságunkat.

Az ünnepi műsorban közreműködött Gáspár Tibor Jászai Mari- díjas színművész, aki előadásában Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán c. verset hallhattuk, valamint SZIRT Együttes kik Andrássy Frigyes: SÍR A TÉLI ÉJSZAKA — drámai daljátékából adtak elő részleteket.

Ezután avatták fel az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emlékművet, mely Lantos Györgyi és férje Máté István és fiuk Máté Hunor szobrászművészek alkotása.

Galéria: https://www.facebook.com/szentesimozaik/photos/?tab=album&album_id=1040686162727797








Forrás