Kezdőlap Könyvtár Tablóképek, évkönyvek az e-Könyvtárban…

Tablóképek, évkönyvek az e-Könyvtárban…

Mélységes mély a múltnak kútja…
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/ekonyvtar/tablokepek.htm
*******************
*** Figyelem! ***
*******************
Érdemes a fenti linkre kattintani, mert sok-sok hivatkozással van teli, melyek a konkrét tablókra vezetnek!
A mellékelt képek csak ízelítők!

Ne mondjuk inkább feneketlennek? – folytatja Thomas Mann a József és testvérei című regényében. A sokszor idézett mondat juthat eszébe annak, aki beletallóz az e-Könyvtár Szentes Iskolai tablóképek pontjánál nyíló részgyűjteményébe.

A Szentes Városi Könyvtár által üzemeltetett szolgáltatás jelenleg 81 darab – PDF-dokumentumként nagy felbontásban is megjeleníthető – felvételt teszi elérhetővé. Ezek az 1923 és 2003 közötti 80 év „termései” . A legrégebbi gimnáziumi tablón a számos ismerős szentesi családnév gazdája között egy fess ifjú: Papp László, a későbbi birkózó Európa-bajnok, olimpikon, a Sportcsarnokunk névadója.

Mellette a 3 évvel későbbi tabló bal szélén Nyíri Antal majdani nyelvészprofesszor, aki a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőjeként nevelt kiváló magyar-történelem tanárokat, és lett elismerve szülővárosában a Szentes Díszpolgára címmel. Épp vele szemben Szigeti István, a Gimnázium későbbi jeles földrajz-történelem tanára, majd 1965-től a Fiúkollégium igazgatója. Nyugdíjasként az 1970-es években számos diáknak adott otthont a Gimnáziumhoz közeli lakásán, akik az Internátusba, azaz a kollégiumba nem jutottak be, Ez volt az Externátus.

Sajnos Szentes 1859-ben alapított legpatinásabb középiskolájából a fentieken kívül jelenleg még csak 3 tablóképet tudunk közzétenni az 1951-ben, 1956-ban és 1965-ben végzett osztályokról. A többi egyelőre a 2013-ban megjelent Tablók Könyve című kötetben lapozható fel – amely viszont inkább az üzletről szól, mint az emlékekről.

Biztatunk mindenkit, aki megőrizte egykori iskolai tablóképét, hozza be a Könyvtárba, ahol beszkenneljük, és digitálisan közkinccsé válhat, ahogy ez megtörtént a Gimnáziumi Értesítők köteteivel is.








Forrás

Exit mobile version