Kezdőlap Kultúra és szórakozás Koncert XIV. Szentesi Lecsófesztivál összefoglaló (videókkal!)…

XIV. Szentesi Lecsófesztivál összefoglaló (videókkal!)…

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/9/lecsofeszt.htm
Kovács ˝Kokó˝ István és lánybúcsú a Szentesi Lecsófesztiválon

Az időjárás ellenére minden eddigi rekordot megdöntött a Szentesi Lecsófesztivál, mely az ország 10 legnagyobb gasztronómiai rendezvénye közé tartozik.

Még több kép: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.798781553584927.1073742208.131890876940668&type=3

A szervezők mindenre gondoltak: az esőt szombat délelőttre invitálták a Hunor Coop Zrt. által rendezett XIV. Szentesi Lecsófesztiválra. Elfogadta a meghívást, kibulizta magát, dörömbölt sátrakon, üvegen, majd illedelmesen távozott, és a délutáni programokat nem áztatta el.

XIV. Szentesi Lecsófesztivált minden év szeptemberének első hétvégéjén szervezi meg a Hunor Coop Zrt. Ekkor ezrek lepik el Szentes utcáit, ahol a helyi lecsókészítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra.

Az első nap mivel mással kezdődhet, minthogy kihirdetik Szentesen, hogy itt az ideje, hogy mindenki a munkát félre tegye és készüljön a lecsófesztiválra.

A lecsófesztivál hangolódással indul, mely a közös szalonnasütésben teljesedik ki a pénteki napon. Egyre többen választják a ráhangolódást, ahol nem csak a zsírszalonnák izzadnak, hanem a vágni való füst miatt szem sem marad szárazon.

A füstölőből kiemelt kolbászok érezhetik úgy magukat, mint akik csak nézelődni (esetleg kóstolni ) jönnek, és körbejárják az asztaltársaságokat a Szentesi Lecsófesztiválon. Ők szemüket dörzsölve figyelik, hogyan bírják a rutinos sütők vagy lecsófőzők a maró füst alatt végezni a dolgukat. Aki jobban a körmükre néz, látja, sok csapatnál pálinkát használnak érzéstelítőnek, és mivel 290 tűzhely nem kevés, úgy fogy gyűszűjével a „papramorgó”, mint hajógyárban a szegecs. Valljuk be, hogy szabadban főzni nagyszerű élmény az egész családnak vagy baráti társaságnak. Körbeálljuk a tüzet, a levegőben füst és az étel illatának keveréke. Iszogatunk, beszélgetünk, és közben mindenki egyre éhesebb.

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Eddig a pontig azonos az összes fajta lecsó elkészítése, de innentől kezdve akár világháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak, AZ ÖNÉ! A tuti recept mind a főzés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni; ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.

A különleges a lecsófesztiválon, hogy mindig van mit tanulni, mert ahány bogrács annyi lecsó. Idén is érkeztek vendégek a szomszédos országokból, valamint egy finn csapat is megmérettette magát.

A csehek káposztás lecsót rittyentettek, azaz rottyantottak össze. Román vendégek szarvasgombás lecsót főztek, így a 297 lecsócsapat bográcsaiban rotyogott aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, rénszarvashúsos, krumplis, tojásos, chilis, lencsés, vörösboros vagy éppen csokis lecsó!

Vendégekből sem voltunk híján! Kovács „Koko” István az ismert ökölvívó is kivette a részét a lecsókóstolásból. Megkérdeztük, hogy ő milyen lecsót szeret?

– Én a tojásos lecsó híve vagyok. Szerencsére igen aktív életet élek, így bármit ehetek, nem látszik meg rajtam. Valójában a nagymamám főzött sokszor lecsót, így az ő főztjének az ízét keresem. De nem csak a lecsóban, hanem pl. a rántott húsban is!

Radics Gigi énekesnőnek is a nagymamájának a lecsója ízlik!

– Mi tésztával esszük a lecsót! Lehet az spagetti, vagy más főtt tészta, csak tészta legyen – cigányoknál ez a szokás – folytatta! A nagymamám galuskát csinál hozzá és arra szedjük a sűrűbb lecsót.

A ByTheWay fiatalemberekből álló formáció a virslis lecsót kedveli melyhez egy kis Vegetával meghintett rizs készül köretnek. Csípős nélkül az ideális, de a zsiradékkal is módjával bánnak. (A szentesi rajongóknak hamarosan lesz egy örömhírünk, de ne szaladjunk nagyon előre! Hamarosan kiderül!)

Nótár Mary a fergeteges koncert után adott interjújában a Szentesi Mozaiknak elárulta, hogy ő bizony „pörköltösen” szereti a lecsót. Sok hússal, vagyis húst hússal.

Kökény Attila sem rajong a sok zsiradékért a lecsóban, de egy fantasztikus íz világot festett a lecsófesztivál égboltjára, amikor elárulta, hogy ő tésztára rászedi a teljesen natúr lecsót, valamint túrót és tejfölt tesz rá, és ha még több ízt akarunk kihozni akkor szalonna kurcinával tuningolhatjuk. Magyarul lecsós túrós csusza.

Abebe Dani elárulta, hogy ő ebből a szempontból különleges, mert ő leginkább „sehogy” sem szereti a lecsót. Illetve így nem igaz, mert az anyósa nagyon finom lecsót főz, és csak azt eszi meg és nem azért, mert fő a jó kapcsolat, hanem azért mert tényleg finom. Picit édeskés natúr lecsóról beszélünk, melyet köret nélkül kell fogyasztani.

Bebe nem egyedül érkezett a fellépésre, hanem a Dr. Bugyi István Kórház sebészetén dolgozó Tiszai Renátával, aki az énekest ápolta autóbalesete után, most viszont Bebe egy közös énekléssel próbálta megköszönni, mindazt mit a legnehezebb napokban kapott. Reni egy duettet énekelt Bebével, akinek leesett az álla az első hangok után. Szerencsére annak visszahelyezéséhez nem kellett orvosi beavatkozás. A műsorszámot rögzítettük így Ön is megtekintheti, ha lemaradt volna róla!

Európában szinte mindenhol eszik a lecsót. Nézzük a külföldi helyzetet: • Szerbiában gyuvecs, darált hússal rétegezve. • Franciaországban ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel. • Lengyelországban leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás. • Németországban Letscho, általában hússal. • Baszkföldön piperade, sok tojással és fokhagymával. • Olaszországban peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával. • Törökországban menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják.

Szóval ebből is kiderül, hogy tényleg ahány ház annyi lecsó!

A lecsófesztiválon megszokhattuk, hogy mindig van egy két őrült csapat, akik akár dekorációval, akár ételükkel kitűnnek a tömegből. Idén is így volt ez, például a női vízilabda csapat egyik tagjának ez volt az utolsó szabad hétvégéje a jövő heti házassága előtt. Miskolczi Kittit a csapattársak meglepetés bulival várták ezen a délutánon.

Lássuk a fesztivál végeredményét:
Arany fakanál díj: Lecsókolom
Ezüst fakanál díj: Belterjes-Séf csapat
Bronz fakanál díj: Szentes Városi Könyvtár csapata








Forrás

Exit mobile version